Vladas Drakula ir kraują stingdanti jo istorija

Vladas Drakula turbūt visoms girdėtas. Daugelis linkę manyti, jog jis vampyras, tačiau jis toks nebuvo. Tai turbūt vienintelė jo teigiama savybė, nes jis buvo didelis tironas, žudikas.
Tačiau kaip žinia, buvo dar ir knyga apie grafą Drakulą. Dar ir šiais laikais yra žmonių įsitikinusių, jog ši istorija tikra, o mokslininkai vis suka galvą aiškindamiesi, ar Transilvanijoje iš tiesų yra buvę vampyrų.. Įspėjame, kad kai kurios straipsnio dalys, netinka skaityti silpnus nervus turinčioms merginoms.

VLADO DRAKULOS ISTORIJA


Vladas Drakula - Tepesas
,,Drakula'' išvertus iš rumunų kalbos reiškia - ,,Velnio sūnus''. Keista, tačiau šis apibūdinimas jį visiškai atitinka. Vladas Drakula buvo aristokratas ir kunigaikštis. Nuo pat mažens buvo mokomas karo meno, riterio manierų ir neapykantos grobikams. Vladas Drakula vos septyniolikos metų tampo Valachijos princu. Tačiau politinių jėgų skaldomas jis buvo nuvertas, vadovavęs vos porą mėnesių. Vladislovas II nugalėjo Drakulą politinėje kovoje. 1448 m. jis su savo broliu pateko į turkų sultono nelaisvę. Ten išbuvo kalinamas šešerius metus. Drakula antro šanso atgauti sostą sulaukė. Tai įvyko tada,  kai 1456 metų liepą buvo nužudytas Vladislovas II.  Nuo tada prasidėjo šešerius metus trukusios žudynės, apipintos legendomis ir didžiuliu siaubu. Žinoma, tai suformuoja prieštaringą Drakulos reputaciją. Pirmasis Drakulos kerštas atsieina Tirgovistos baronams, kurie dalyvavo jo tėvo ir brolio nužudymuose.

Tikslaus Drakulos valdymo metodo niekas nežino. Tačiau žinoma tai, jog jis valdė su dideliu užsispyrimu ir žiaurumu. Visi nusikaltimai pradedant vagyste, baigiant žmogžudyste, galėjo sulaukti pačios žiauriausios bausmės. Drakula mėgęs deginti, laidoti žmones gyvus, nukirsti galvas ir jas pasmeigt ant tvoros stulpo, nupjauti rankas, kojas, nosį, liežuvį, ausis, lytinius organus ir t.t. Kartais paprasčiausiai žmogų nužudydavo, o jo kūną pakabindavo ant pilies sienos ar tvoros - žmonėms gąsdinti ir varnoms maitinti. Be to, Drakula žudydavo ir vaikus, o jų palaikus liepęs suvalgyti vaikų tėvams. Žinoma, Drakula nebuvo toks jau ir žiaurus. Kalbama, jog miesto aikštėje, matomiausioje jos vietoje, jis paliko auksinį puodelį sklidiną vandens pasakęs: "Šiuo vandeniu savo troškulį gali numalšinti kiekvienas valkata".  Visgi, puodelis visada turėjo išlikti aikštėje. Istoriniai šaltiniai teigia, jog puodelis niekuomet nebuvo iš ten paimtas...
Brano pilis - Drakulos pilis
Kai didžio krašto valdytojas Drakula sukvietė visus vargšus ir elgetas į pobūvį, elgetos ten galėjo valgyti, gerti, šokti ir linksmintis - geras poelgis, tiesa? Visgi, Drakula liko Drakula ir vakarui įsibėgėjus savo pavaldiniams pastatą liepė sudeginti. Niekas neišgyveno - valdovo požiūriu, žmonės buvę pastate yra kirminai, netinkantys gyventi šioje Žemėje.

1462 metų pradžioje Drakula ėmė kariauti su turkais. Tai buvo didelė užmačia, nes turkų armija buvo kur kas didesnė nei Drakulos. Tačiau Drakulai sekėsi neblogai. Jau žiemos pradžioje jis buvo pasiekęs nemažai pergalių.
Tačiau įpykęs turkų sultonas nusprendė keršyti Drakulai ir įsiveržti į pačią Valachiją. Sultono kariuomenė buvo triskart didesnė nei Drakulos! Taigi Drakulos armijai teko trauktis gilyn į šalį, į sostinę. Išsekusi turkų armija pagaliau pasiekė sostinę ir ten išvydo 200000 savo belaisvių tautiečių lavonų. Šis Drakulos poelgis buvo sėkmingas, nes turkai esą buvo itin jautrūs. Taigi išvargusi, išbadėjusi turkų armija pasitraukė iš Valachijos teritorijos.

Vampyriškasis Drakula

Karas tuo nesibaigė - sultonas savo karvedžio vietą užleido Drakulos broliui, kuris savavališkai perėjo į priešo pusę. Turbūt suprantate, jog nelengva buvo kariauti prieš savo paties brolį, bet teko, nes Drakulą sekiojo iki pat jo paties Penari pilies.

Legenda byloja, jog Drakulos žmona (keista, jog kažkokia moteris sugebėjo gyventi su žudiku) nušoko nuo turkų pilies sienos į bedugnę, tačiau jos vyras nebuvo iš tų, kurie baigtų gyvenimą savižudybe ar pasiduotų turkų nelaisvei, todėl jis rado slaptą tunelį vedantį iš pilies. Šiaip galais ne galais jis nusigavo iki Transilvanijos, kur ją jau valdė kitas valdovas, o Drakula ėmė prašyti jo pagalbos, tačiau vietoj to jis yra įkišamas kalėjiman. Neilgai trukus žmonės jį ima pripažinti tikruoju Valachijos karūnos valdovu ir jis 1475 m. vėl ima valdyti, tačiau neilgai, nes 1476 metais gegužės mėnesį, jis buvo nužudytas. 

Taip ir baigė savo žiaurias dienas Vladas Drakula. Jo gyvenime suveikė patarlė ,,Kaip šauksi, taip ir atsilieps''. Turbūt tos, kurios manėt, jog jis vampyras, paklausysit istorinių faktų ir suprasit, jog jis buvo tiesiog žudikas. O gal visgi ir ne? Gal mes ne viską žinome? Tačiau žinome tai, ką dabar ir žinome.

Iki greito!

11 Komentarai

  1. Straipsnis buvo įdomus, lengvai susiskaitė. Jau buvau girdėjusi apie Drakulą- tiek realųjį, tiek vampyriškąjį, buvo puiku sužinoti apie jį kiek plačiau. Tik įžangoje bei paskutinėje dėstymo pastraipoje pastebėjau keletą skyrybos ir logikos klaidų. Linkiu kitąkart jų išvengti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. * "...tampo Valachijos princu." - tapo.

    Mane šio žmogaus istorija tikrai pašiurpino, turint omenyje, kad jis galbūt net nėra žmogus. Bet straipsnis skaitėsi gana sunkiai. Pastebėjau, kad buvo daug datų, todėl jas tiesiog praleidau. Be to, siūlau lygiuoti tekstą iš abiejų pusių - tvarkingiau.
    O šiaip, labai geras, išsamus straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pamaniau, gal konkrečiai įvardinsiu keletą tų klaidų, kurias jau minėjau(bent jau man atrodo, kad ten klaidos :) ) :
    ,,Įspėjame, kad kai kurios straipsnio dalys, netinka skaityti silpnus nervus turinčioms merginoms.''- po ''dalys'' lyg ir neturėtų būt kablelio, nes veiksnys nuo tarinio neskiriamas.
    ,,Dar ir šiais laikais yra žmonių įsitikinusių...'' - po žmonių turi būt kablelis, nes pažyminys po pažymimojo žodžio.
    ,,...todėl jis rado slaptą tunelį vedantį iš pilies.'' - čia galioja ta pati taisyklė, kaip ir ką tik paminėjau, po ,,tunelį'' turi būt kablelis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. O dėl logikos klaidos - man kažkaip užkliuvo ta paskutinė dėstymo pastraipa, nes tu rašei(miniu tik pačius veiksmažodžius):,nusigavo, valdė, ėmė prašyti, yra įkišamas, ima pripažinti, ima valdyti (+ čia dar ir tas ,,ima'' vienam sakiny 2 kartus pavartotas), buvo nužudytas. Turiu omeny, labai nelogiškai skamba laikai: būtasis, esamasis ir vėl būtasis.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano nuomone, šį kartą Tau nepasisekė parašyti puikaus straipsnio. Trūko vientisumo, aiškumo, minčių sklandumo. Vietomis net nebuvo įmanoma suprasti, ką tuo sakiniu pasakyt nori. Toks jausmas, kad parašiusi nebūtum net perskaičiusi...
    Ši istorinė asmenybė yra tikrai įdomi. Jeigu būtum labiau pasiknaisiojusi, būtumei radusi dar daugiau informacijos.
    Žodžiu, kitą kartą linkiu atidumo ir šiek tiek atsakingiau žiūrėti į rašymą. Bet tema puiki. Linkiu nenuleist rankų ir toliau tobulėti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pritariu Aistei ir Evelinai; straipsnis skaitėsi išties sunkiai. Man ypač kliuvo pabaiga. Pasirodė maišatis, labiausiai paskutiniai sakiniai. Jie tiesiog nesiderina, neskamba tarpusavy. O šiaip, buvo visai įdomu! Sėkmės toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  7. dar dabar negaliu atsigauti nuo įspūdžių perskaičius šį straipsnį. visada domėjausi tokiais dalykais: žudynėmis, vampyrais, istorija ir panašiais šiurpiais dalykais. apie žiaurųjį Vladą esu girdėjusi, tačiau taip ir neprisijuošiau pasidomėti kas jis toks. aišku, skaitydama pastebėjau kelias eilutes kurias aš be abėjonės būčiau keitusi, bet nieko, tai skaityti nekliudė. matosi, jog prie straipsnio pdirbėjai. šaunuolė!000

    AtsakytiPanaikinti
  8. Evelina, straipsnį perskaičiau ne vien aš. Kaip žinai (gal ir nežinai) - tokios taisyklės.
    Būčiau rašiusi ir ilgesnį straipsnį, tačiau užsimojau parašyt jo istoriją nuo gimimo iki mirties, todėl apkrovus smulkmenomis ir neįsimintinais įvykiais būtų kvaila.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Straipsnis puikus ir įdomus. Tema išpildyta ir straipsnis vykęs. Parašyk daugiau istorinių straipsnių, nes tau tai sekasi.

    AtsakytiPanaikinti
  10. daugeli faktu zinojau, galbut del to, kad pati domiuosi. saunu

    AtsakytiPanaikinti