Stebuklingosios alijošiaus savybės

Alijošius arba alavijas (senolių dar pramintas oželiu) priklauso lelijinių augalų šeimai. Šį amžinai žaliuojantį kambarinį augalą galbūt galima rasti ir pas tave namie. Be to, šis augalas ant tavo namų palangės neturėtų puikuotis vien dėl grožio - jame slypi begalinė nauda tiek grožiui, tiek sveikatai. Gerų savybių sąrašas turbūt būtų dvimetrinis (na gerai, gal siektų ir dešimt metrų), tačiau tavo kantrybės bandyti nenoriu, tad čia bus aprašytos tik pačios pagrindinės funkcijos. Tad dabar prašau leisti savo smalsias akis žemyn, kad pagaliau susipažintum su šiuo augalu.

Pagalba jaunatviškai odai
Spuogai - ne raukšlės, tad amžinai ant tavo veido neužsibus. Šie tavo jaunų bei gražių metų palydovai, dažniausiai ateina netikėtai. O kaip visi suprantam, nelauktų svečių niekas paprastai nemėgsta. Su tokiais ''svečiais'' ne visada gerai pasielgiam ir bandom daryti nederamus dalykus, kad tik kuo greičiau jų atsikratytume. Visgi, raudoti neteks (na žinoma, tau rinktis) nes pagalbon gali 'išsikviesti'' alaviją. Šis augalas gydo ne tik įvairių tipų spuogus, bet ir likusias žymes bei randelius paliktus po jų. Ką dar bekalbėti, jog alavijas šalina odos senėjimo požymius bei stangrina odą. Skamba tiesiog neįtikėtinai, tiesa? Kosmetikos parduotuvėse dabar tikrai gali rasti įvairių priemonių, skirtų valyti veido odai, kurių sudėtyje yra alijošiaus arba tiesiog nusiraškyti vieną sultingą alavijo lapą, perskirti jį pusiau bei tepti ant pažeistos odos vietos. Tiesa, po poros minučių gali pajusti šiokį tokį diskomfortą, mat šis augalas džiovina odą, tad šios procedūros nepatariama daryti kasdien. Be to, turėčiau priminti, jog šitai gali tikti ne visoms. Bet pabandyti verta, tiesa?

Jei nepavyksta atsikratyti pleiskanų...
Pleiskanos plaukų ne tik nedabina, bet ir verčia jaustis nejaukiai didelėje žmonių apsuptyje. Jei jau taip nutiko, kad šios nenaudėlės tavęs neapleidžia, deja, teks plaukus slėpti po kepure. Nebent...gali išbandyti alavijo galias. Tikras grožio bei sveikatos guru, tiesa? Tad jei dar šio augalo galių neišbandei, į savo pirkinių sąrašą įsirašyk šampūną, savo sudėtyje turinttį alavijo. Be to, šis augalas skatina ir plaukų augimą, tad įsigydama šampūną nušautum du zuikius. Tačiau jei piniginė to neleidžia, gali plaukus bei galvos odą įtrinti augalo sultimis, arba gali pasidaryti alavijo lapų nuovirą bei juo skalauti galvą.

Na, o norint sulaukti dar didesnių rezultatų, gali pasidaryti naminių kaukių, kurioms pagaminti teks skirti šiek tiek savo laiko.

Akims atgaivinti
Kai kuriuose šaltiniuose tikinama, jog porą šauktų alavijo gelio sumaišytas su stikline vandens, gali būti vartojamas kaip lašai nuo akių sudirgimo bei paraudimo. Tačiau kiti tai neigia ir tvirtina, jog šitai gali pakenkti. Tad visų geriausia išeitis būtų vaistinėje pasiteirauti lašų, skirtų akims su alavijo ekstraktu. Tačiau alavijo gelį gali drąsiai naudoti aplink akis, mat tai gali išgydyti žaizdas, mėlynes, nudegimus netoli akių srities. Alijošiaus gelis, naudojamas aplink akis, taip pat gali užkirsti kelią įvairioms bakterijoms bei infekcijoms patekti į pačias akis ir netgi sumažinti tamsius ratilus aplink akis.

Lūpų priežiūrai
Alavijas turi labai daug vitamino E ir dauguma iš jūsų tikriausiai žinote, kaip šis vitaminas ''myli'' lūpas ir kokius stebuklus jis daro. Tad jei nori turėti švelnias, nesuskilinėjusias bei neišsausėjusias lūpas, šiek tiek alavijo sulčių sumaišyk su alyvuogių aliejumi ir tepk lūpas. Na, o jeigu nesi namie, rankinėje visada yra pravartu turėti lūpų balzamą su alavijo ekstraktu.

Nudegimams bei žaizdoms gydyti
Kadangi alavijas turi antiseptinių bei antibiotinių savybių, jis yra pasižymėjęs gydant įvairios kilmės žaizdas, vabzdžių įkandimus, pūslelinę, nudegimus bei bėrimus. Vis dėlto, alavijo nepatariama naudoti gilių žaizdų gydymui, nes šiuo atveju alavijas lėtina gijimo procesą. Tereikia vieną alavijo lapą perskirti išilgai, išspausti sultis ant žaizdos ir leisti joms išdžiūti. Dėl augale esančių enzimų, alijošius turi raminantį, skausmą malšinantį poveikį bei neerzina odos.

Kankinant bronchinei astmai
Turbūt visi žino tą jausmą kai negali naktį užmigti dėl krūtinę spaudžiančio oro trūkumo. Nesvarbu ar turi astmą, ar tiesiog esi peršalusi, šis augalas tau bent minimaliai padės bei palengvins kvėpavimą. Vos pajutus dusulį, tau reikia nusiskinti vieną sultingą alavijo lapą ir palaikyti burnoje, kol išsiskirs sultys.

Užklupus slogai
Visi nemalonūs simptomai ateina netikėtai, tad ne visada esame pasiruošę su jais kovoti. Tad jeigu pajutai artėjančią slogą ir neturi nosies purškalo po ranka, šviežias alijošiaus sultis praskiesk virintu vandeniu santykiu 1:10. Tirpalą vartok kartą per dieną. Kaskart įlašinusi lašų, pagulėk. Sloga turėtų prislopti, o gal net visiškai išnykti.

Imunitetui stiprinti bei organizmui valyti
Alavijo sudėtyje yra daugiau nei 20 mineralų, kurie yra be galo būtini mūsų organizmui. Alavijas taip pat turi 8 amino rūgštis, kurios yra būtinos organizmui, tačiau nesigamina organizme. Šis augalas taip pat turi be galo daug vitaminų, kas yra labai svarbu norint turėti ''skydą'', saugantį nuo įvairių ligų. Reguliariai geriant alavijo sultis, pagerintum savo imuninę sistemą bei pašalintum toksinus iš organizmo. Tai reiškia, jog ligos užkluptų tave kur kas rečiau ir būtų lengviau įveikiamos, galbūt pavyktų atsikratyti nemalonių odos problemų.

Anemijai gydyti
Šiame augale yra randama be galo daug maistingųjų medžiagų, tad juo įmanoma gydyti net ir mažakraujystę. Norint pasigaminti gydomąjį tirpalą, reikia išspausti alavijo sulčių. Tam naudok stambesnius lapus, mat juose yra daugiau maistingųjų medžiagų. Po to 100 ml sulčių sumaišyk su 100 g medaus bei mišinį palik 3 dienoms. Mišinį vartok triskart per dieną.

Keletas receptų veidui bei plaukams:

Tonikas riebiai veido odai
Alavijo sultis sumaišyk su spiritu santykiu 4:1 ir naudok pagal poreikį. Toniką patariama laikyti tamsioje bei vėsioje vietoje. Tonikas gerai veikia riebią veido odą bei valo užsikimšusias poras.

Kaukė nuo inkštirų
Šiek tiek alavijo sulčių sumaišyk su arbat. šaukšteliu medetkų aliejaus, 1 valg. šaukštu meliono minkštimu. Kaukę tepk ant švaraus veido ir laikyk 15 - 20 minučių. Po šios procedūros, veidą nuprausk šiltu vandeniu.

Kaukė išsausėjusiems plaukams
Šaukštelį alavijo sulčių sumaišyk su šaukšteliu medaus ir šaukšteliu ricinos aliejaus. Šiuo mišiniu plaukus tepk likus pusvalandžiui iki galvos trinkimo. Kauke patartina lepintis kas 1-2 savaites, iki tol kol pradėsi matyti rezultatą.

Kaukė plaukams stiprinti
Sumaišyk vieną šaukštelį alijošiaus sulčių, šaukštelį citrinos sulčių bei vieną kiaušinio trynį. Šią kaukę įtrink į plaukų šaknis bei palauk pusvalandį, apvyniojusi galvą rankšluosčiu.




SVARBU:
  • Prieš naudodamą alaviją, geliu patepk riešą ir truputį luktelėk. Jei patepta odos srirtis nėra paraudusi bei sudirginta, alaviją gali drąsiai naudoti.
  • Alijošiaus lapo žievės išorėj, yra randamos gelsvai žalios sultys, kurios turi aloino. Ši medžiaga gali pakenkti sveikatai bei sudirginti odą, tad žievė turi būti nulupama kruopščiai. Gydymui yra naudojama tik lapo vidinėje dalyje esanti skaidri želė.
  • Prieš gaminant vaistus, alijošių reikėtų palaikyti 12–15 parų tamsioje vietoje, 6–8 laipsnių temperatūroje.
  • Vaistams gaminti yra naudojami sveiki lapai, augantys apatinėje ir vidurinėje augalo dalyse. Lapai turėtų būti ne trumpesni nei 15 cm.
  • Iš alavijo išspaustos sultys turėtų būti vartojamos iš karto. Ilgiau laikomos sultys praranda naudingąsias medžiagas.
  • Didžioji dalis šaltinių teigia, jog produktai su alaviju paprastai turėtų būti naudojami ne ilgiau nei savaitę, kadangi ilgas vartojimas gali sukelti sąnarių skausmą.
  • Alavijo ir jų preparatų negalima vartoti nėštumo, maitinimo ir mėnesinių metu, esant padidėjusiam kraujavimui, turint virškinamojo trakto opų, sergant hemorojumi, linkusiems į viduriavimą ir segantiems ūminėmis kepenų bei tulžies ligomis, ūminiu inkstų uždegimu, sergant aktyvia tuberkuliozės forma su kraujavimu.
  • Ilgai tamsioje bei vėsioje vietoje laikyti alavijo lapai bei sultys, yra pavojingi vėžiu sirgusiems žmonėms.

PRODUKTAI SU ALIJOŠIUMI
Visgi, jei nenori ar neturi galimybės auginti alaviją, gali įsigyti produktų, kurio sudėtyje yra alijošiaus. Sultys, kapsulės, geliai, lūpų balzamai, šampūnai, kondicionieriai bei kremai - parduotuvėse bei vaistinėse pasirinkimas tikrai platus. Įsigijus kurį nors iš šių produktų, tau nebereikės nieko daryti pačiai. Tiesa, jų poveikis atsilieps ir kainai. Be to, šiuose produktuose nebus aloino, kuris gali pakenkti Jūsų sveikatai.

ALAVIJO AUGINIMAS BEI PRIEŽIŪRA
Jei užsimanei pasisodinti alaviją, tau teks apsišarvuoti kantrybe - mat naudingų medžiagų jie sukaupia būdamas ne jaunesnis nei 5 metų, tad iki to laiko, augalu teks tik grožėtis. Norint užsiauginti alijošių, tau reikės nedidelio alavijo ūglio, vazono bei nederlingo, vandeniui pralaidaus substrato. Pačias pirmąsias savaites augalo laistyti nereikia, tik apipurkšti. Laistyti bus galima tada, kai augalas bus tvirtesnis bei žemė bus sausa. Pats augalas nėra labai reiklus, tereikia prisiminti, jog jis mėgsta šilumą bei šviesą. Jei žiemą jį auginsi vėsioje temperatūroje, jo laistyti nereikia, o vasarą jis turėtų būti laistomas, jei substratas bus sausas. Tačiau karštomis vasaros dienomis augalą gali apipurkšti vandeniu, tačiau jis negali patekti tarp lapų, kitu atveju augalas pradės pūti. Augalą tręšti reikia vasarą kas 2-3 savaites, įberiant šiek tiek trąšų, skirtų kaktusams. Alijošių geriausia sodinti pavasarį.



Taigi kaip ir minėjau anksčiau, šis augalas turi begalę gydomųjų savybių. Alavijas taip pat padeda kamuojant skrandžio bei žarnyno ligoms, įvairioms infekcinėms ligoms, akių, ausų bei dantenų ligoms. Taip pat gydo ir kai kurias onkologines ligas, mažina cukraus kiekį kraujyje, pagreitina audinių regeraciją, gerina apetitą, širdies bei kraujagyslių ligas, įvairias plaučių bei peršalimo ligas, sąnarių ligas ir t.t. Apibendrinus, alavijas gali būti naudojamas beveik visur, kas šį augalą daro labai ypatingą ir tikrai nusipelniusį stovėti ant kiekvienos iš mūsų palangės. Tad naudokimės bei džiaukimės šia nuostabia gamtos dovana!




15 Komentarai

  1. Tavo rašymo stilius toks žaismingas ir lengvas! Nežinau, gal man čia taip atrodo, nes esu tik ką po treniruotės, bet tikrai. Buvo labai gera skaityti. Akys tiesiog džiaugėsi.
    Man tik trūko pradžioje kokių paveikslėlių, nes atrodo tokia "sausoka" informacija. O daugiau net nežinau.
    Įdomu ir naudinga. Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Evelina, tu net neįsivaizduoji, kaip man tavo komentaras pakėlė nuotaiką. Labai ačiū už įvertinimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Pastebėjimai:
    °straipsnyje per dažnai vartojai tuos pačius žodžius, teiginius, kurie skaitant pabodo
    °nemažai sakinių užbaigei žodeliu 'tiesa?', kuris, bent jau mane, pradėjo erzinti
    °kai kuriuos žodžius (kaip 'myli' arba ') pakabinai kabutėse, ko, mano manymu, visai nereikėjo. Jei jau renkiesi kažkaip pabrėžti (arba ne) tą žodį gali parinkti pasvirusį šriftą
    °informacijos daug, tačiau ji kartojasi
    °pirmoji dėstymo pastraipa, manau, taisyklingiau skambėtų 'pagalva jaunai odai'.
    Šiaip, tekstas man skaitėsi sunkiai, vos įveikiau. Temą pasirinkai neblogą, bet kliuvo tos klaidelės, nerišlumas. Ir dar: ar pati esi išbandžiusi kaukes, procedūras su alijošiumi, kurias minėjai straipsnyje?
    Sėkmės toliau!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū už komentarą bei pastebėjimus. Pasistengsiu šių klaidų nebekartoti :)

    Kol kas kaukių dar bandyti neteko, tačiau ne kartą teko girdėti gerus atsiliepimus apie šitokias procedūras, kurias greitu metu ir pati bandysiu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Straipsnis labai išsamus ir matosi, kad prie jo yra padirbėta. Tavo rašymo stilius puikus, tema naudinga, bet nemanau, kad reikėjo išskirti "Produktai su alijošiumi", nes apie tai jau buvo kalbėta anksčiau. Be to, žodelį "bei" vartojai taip dažnai, kad ir toks nereikšmingas dalykas man užkliuvo. Pradžioje maniau, kad pernelyg daug sakinių išskiri skliaustuose, bet vėliau viskas susitvarkė. :)
    Bet šiaip esi šaunuolė, ačiū už straipsnį!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai labai dėkoju už komentarą! Esu dėkinga tam žmogui, kuris sugalvojo šitokį dalyką kaip nuomonės reiškimas po straipsniais. Gaunu tiek pagyrų, tiek pastabų. Pastarosios neretai atskleidžia tai, ko pati nepastebiu, o tai reiškia, jog skaitytojai labai prisideda prie mano tobulėjimo bei duoda motyvacijos rašyti toliau.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man irgi kliuvo zodelis bei. bet daugiau viskas puiku. saunuole

    AtsakytiPanaikinti
  8. Man irgi kliuvo zodelis bei. bet daugiau viskas puiku. saunuole

    AtsakytiPanaikinti
  9. sužinojau daug ko vertingo. ypač patiko išsidėstymas ;-) o ir šiaip, matosi, jog įdėjai daug darbo ir pastangų. spaudžiu visas reakcijas

    AtsakytiPanaikinti
  10. Man irgi labai patiko, ne kartą esu girdėjusi apie šį augalą, bet niekad neteko girdėti apie tokią didelę teikiamą naudą. Straipsnis įdomus, sudominantis, informacijos daugybė, bet gal net šiek tie per daug. Kai kurie dalykai lyg ir kartojosi, galėjai šiek tiek glausčiau viską parašyti, nes pabaigoje darėsi šiek tiek nuobodoka. Ir dar pradžioje pačio augalo paveikslėlio trūko. Bet šiaip - labai gerai padirbėta, šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Labai patiko.Viską aiškiai aprašiai.Smagu buvo skaityti!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Patiko ne tik išmonė, kuo galima pasinaudoti alijošiumi ateityje, bet ir puikus bei man patinkantis buvo ir Tavo rašymo stilius. Viskas aiškiai išdėstyta. Šaunu. Sėkmės toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Kad jūs žinotumėt kaip Jūsų komentarai glosto mano savimeilę... Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Straipsnis yra tikrai labai naudingas ir išsamus, rašymo stilius nekliudė. Tikriausiai pati ką nors artimiausiu metu išbandysiu. Vienas vienintelis minusas- pradžioje kažkaip pasigedau paveikslėlio, visi jie nukelti į galą, tad pradžia atrodo nuobodžiai. Bet visa kita-patiko!

    AtsakytiPanaikinti