Saulės vonios

Saulės vonios yra ne tik nuostabaus įdegio, bet ir įvairiausių ligų priežastys. Dažniausiai dėl to būname kaltos pačios, nes nemokame apsisaugoti ar saikingai kaitintis saulėje.
Eritemos pasekmės
Per ilgas kaitinimasis saulėje sukelia smarkų nudegimą (eritemą): oda parausta, tampa skausminga, patinusi, kai kada atsiranda pūslių, o kartais oda net apmiršta. Šiuos požymius lydi pakilusi temperatūra, galvos skausmas, suglebimas, silpnumas, prislėgta būsena. Odai paraudus, bei patinus reikia užsidėti stiprios arbatos, boro rūgšties skiedinio arba rūgusio pieno kompresą. Taip pat naudinga daug kartų vilgyti odą spiritu ar odekolonu. Sunkiais atvejais reikia kreiptis į gydytoją.
Pradėti saulės vonias reikia atsargiai. Mūsų sąlygomis ankstyvą vasarą ar vasaros įkarštyje vidurdienį jos turi trukti palaipsniui nuo keliolikos minučių iki valandos. Būtina prisidengti galvą. Kiekvienas turėtų žinoti savo odos jautrumą saulės spinduliams. Tam, kad kūnas gerai įdegtų, o sveikata nenukentėtų, paprastai reikia 10-15 dienų.
Pietinėse platumose saulės spinduliavimas intensyvesnis. Todėl žmogui, besirengiančiam atostogauti į Jaltą, Sočį ar kitą pietų kurortą, verta žinoti, kad ten birželio-liepos vidurdienį (nuo 11 iki 3 val.) pabūti saulėje pakanka tik 15-20 minučių. Vietiniai kurortologai rekomenduoja pradėti degintis nuo 1-5 minučių. Septintą dieną jau galima kaitintis 15-20 minučių. Kai taip deginamasi, saulė nepakenks ir per dvi savaites poilsiautojo kūnas taps gražaus bronzinio atspalvio. Jei į pietus važiuoja jau įdegęs žmogus, jis saulėje gali pabūti ilgiau.
Būtina atkreipti dėmesį į pablogėjusią savijautą net tuomet, kai nudegimo dar nėra. Kada ilgai būdamos saulėje pajuntate nuovargį, nuotaika slogi,- tai gan rimtas signalas, jog sutriko vidaus sekrecijos sistemos funkcijos. Per didelis saulės spinduliavimas pirmiausia veikia atinksčius.
Reikia žinoti, kad kaitintis draudžiama: jei yra piktybinis auglys, sergama sunkia plaučių tuberkuliozės forma, hipertonija, išemija, ateroskleroze, epilepsija, diabetu, skauda galvą.
Nerekomenduojama degintis prieš pat menstruacijas ir pirmomis jų dienomis, bet galima paskutinėmis.
Panelės, saulė yra pavojinga, tad saugokitės ir kaitinkitės joje saikingai.

8 Komentarai

  1. Straipsnis tikrai įdomus ir naudingas, tačiau bent jau man nepatiko visas tas sumalimas į vieną krūvą. Tiesiog viskas labai sugrūsta ir lygiavimas netvarkingas, o šiaip įdomu. Sėkmės ir toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai nepatiko, taip straipsnis puikus bet nepatinka man kai viskas prišikta į viena vietą ir dar lygiavimas nekoks, nėra pabaigos ir pradžios........................................

    AtsakytiPanaikinti
  3. Išdėstymas nepatiko, net straipsnį sunku buvo prisiverst skaityt :/

    AtsakytiPanaikinti
  4. Išdėstymas nepatiko, net straipsnį sunku buvo prisiverst skaityt :/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kaikurios vietos matosi, kad kopijuota... per greitai paskelbei šį straipsnį... nežinau kiek laiko rašei, tačiau viską labai greitai padarei ir tiesiog darbo galim sakyti nėra.. sėkmės kitą kartą

    AtsakytiPanaikinti
  6. ta foto tokia biski eww...

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonime, aš tikrai ne per greitai jį paskelbiau. Turėjau visą savaitę jam rašyti ir nieko nekopijavau. Gal kažkur yra panašių sakinių, bet aš viską keičiau ir mano šaltinis buvo 1987 metų žurnalas, tad kiti tinklapiai gali būti paskelbę kažką panašaus. Bet vis vien ačiū už nuomonę. :)

    AtsakytiPanaikinti