Kiaušinių marginimo būdai


Nenumaldomai artėja gražiausia pavasario šventė - Velykos! Likus porai dienų iki jų, pradedame marginti kiaušinius. Manote tai nuobodu? Galbūt. Tačiau pasitelkus vaizduotę ir kūrybiškumą, tai gali tapti itin smagiu užsiėmimu!  O ir rezultatas nudžiugins!

Natūralūs dažai

Daugelis nevalgo kiaušinių per Velykas, nes pro kiaušinio lukštą persigėrę dažai ištepa kiaušinio baltymą. Neretai pasikeičia ne tik spalva, bet ir skonis. Norint to išvengti, reikėtų kiaušinius dažyti natūraliai. Žinoma, lengviau kiaušinį įmerkti į sintetinius dažus, negu vargti norint išgauti spalvą iš žolelių. Tačiau pagalvokite, kas sveikiau.
 Jums reikės tiek vandens, kad apsemtų dažomus kiaušinius. Į vandenį įpilkite 1 šaukštą acto ir tam tikrą žolelių kiekį. Paruoštą mišinį virkite apie 15min. Kai jis atvės, sudėkite kiaušinius ir pavirkite 15min. Išvirtus kiaušinius dar palaikykite dažuose. Spalvų ryškumas priklausys nuo to, kiek laiko kiaušiniai mirks dažuose. Štai keletas dažų receptų:

Rožinė spalva - burokėlių sulčių, 1 v.š. acto, vandens
Geltona spalva -  1 puodelio ramunėlių, 1 v.š. acto, vandens
Šokoladinė spalva - 4 v.š. kavos tirščių, 1 v.š. acto, vandens
Ochros spalva - 4 puodelių raudonųjų svogūnų lukštų, 1 v.š. acto, vandens
Žalia spalva - 2 puodelių špinatų, 1 v.š. acto,  vandens
Ruda spalva - 12 pakelių arbatžolių, 1 v.š. acto, vandens
Levandų spalva - žibučių žiedų, 1 v.š. acto, vandens



Marginimas vašku

Pirmiausia reikės pasigaminti darbo įrankį. Į pieštuko galą įsmeikite nedidelį smeigtuką su maža galvute. Jei turite, tam puikiai tiks vąšelis. Taip pat reikės skardinės. Joje ištirpinkite vašką ir laikykite jį ant silpnos ugnies, kad nesustingtų. Smeigtuko galvutę mirkykite į vašką ir pieškite norimus ornamentus ant kietai išvirto, dar šilto kiaušinio. Išraštuotą kiaušinį merkite į dažus. Nudžiuvus dažams atsargiai nugramdykite vašką.


Lipniomis juostelėmis

Norite greitai, bet gražiai papuošti kiaušinius? Pagalbon galite pasitelkti lipnią juostelę! Iš jos iškirpkite įvairias figūras, siauras juosteles ir klijuokite jas ant išvirto kiaušinio. Tuomet merkite į norimus dažus. Kai dažai nudžius, nulupkite juosteles. Rezultatas nuostabus! 


Nagų laku

Norint taip papuošti kiaušinius, jums reikės vandens vonelės, kelių spalvų nagų lako, medinio pagaliuko. Į vandens vonelę įpilkite po kelis lašus įvairių spalvų nagų lako. Viską išmaišykite mediniu pagaliuku ir greitai įmerkite kiaušinį į vonelę, kad pasidengtų vašku ir ištraukite. Belieka nudžiūti lakui. Štai ir viskas! 


Svogūnų lukštais

Baltą kiaušinį apvyniokite svogūnų lukštais. Tuomet apvyniotą kiaušinį susukite į medžiagą. Tokį kiaušinį virkite apie 10min. Išvirus ir ataušus kiaušiniui nulupkite svogūnų lukštus. Tuomet nuplaukite kiaušinį po šaltu vandeniu ir džiaukitės rezultatu. Vietoj svogūnų lukštų galite naudoti žoleles. Jei norite, apvyniotą kiaušinį galite virti ne vandenyje, o dažuose. Taip spalva taps ryškesnė.


Taigi pasirinkę norimą techniką pradėkite ruoštis Velykoms! Margučius galite sudėti į paprastą lėkštelę ar pintinėlę.



Šiltų, gražių ir linksmų Velykų Jums linki Gabija.

10 Komentarai

  1. Labai patiko straipsnis! Ypač sužinojau 2 būdus kaip galima marginti kiaušinius, o šiaip labai patiko straipsnis! Beje, reikėjo viršuje dar kortelę įdėti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ups :D Visai pamiršus kortelę buvau :D Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai geras straipsnis, tikrai patiko. Nieko nebuvo nei per daug, nei per mažai. Nors ir žinojau visus šiuos būdus, bet tikrai pravertė dar kartą sužinoti. Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Man taip pat labai patiko!
    Šaunuolė!

    ---------
    Užsuk: dindindoli.blogspot.com

    AtsakytiPanaikinti
  5. Labas. Viskas labai puiku, bet..
    Kiaušinių marginimas su špinatais ir žibutėmis yra išsigalvojimas. Niekam dar nėra pavykę nudažyti kiaušinių. O šiaip, šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O su nagų lakais, bandėt? Nes man 1 kartą nepavyko..

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mes visuomet svogūnų lukštais ir įvairiomis žolelėmis marginame. Paprastai, bet tikrai neprastai. :) Buvo įdomu paskaitinėti, nors visus būdus jau žinojau.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Straipsnis iš tiesų patiko. Ko gero vienintelė nežinojau visų dažymo būdų, išskyrus dažymą svogūno lukštais.
    Anonimui - tai jeigu rašo, tai nėra išsigalvojimas. Gal naudojamos žibutės kokios netinkamos, tai ir kiaušiniai nenusidažo... Kitais metais prisirinksiu žibučių ir pažiūrėsim, dažo jos ar ne...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai patinka paskaityt senesnius straipsnius kaip šis, ypač prieš Velykas. Patiko.

    AtsakytiPanaikinti