9 keisčiausios Kalėdų šventimo tradicijos visame pasaulyje

Kalėdos Lietuvoje - rami šeimos šventė su dovanomis, pilna blizgančių papuošalų ir spalvotų lempučių ant eglutės. Bet ne visur yra švenčiama taip pat. O kaipgi švenčia Kalėdas kitos šalys?
     Nors ir mes turime daug švenčių šventimo tradicijų, bet pasižvalgyti į kitų šalių tradicijas būtų ne tik smalsu, bet ir naudinga. Pasirodo, kad pasaulyje pilna keisčiausių Kalėdų šventimo būdų, apie kuriuos mes net nepagalvotume.

1. Venesuela - su riedučiais į bažnyčią.
  Venesuelos sostinėje Karakase kaip ir visame pasaulyje, katalikai nuo gruodžio 16 dienos iki gruodžio 24 dienos sparčiai lanko bažnyčią, ši šalis niekuo neišsiskirtu iš kitų ir čia nieko nebūtų keisto, jeigu ne vienas faktas - į bažnyčią daugelis žmonių keliauja su riedučiais. Gatvės nuo automobilių būna užtvertos iki 8 valandos ryto, o naktį vaikai prieš tai prisiriša sau prie piršto ar riešo virvelę, prieš einant miegoti virvelės vieną galą išmeta pro langą, o ryte žmonės, kurie riedučiai keliauja į mišias trūkteli virveles kabančias prie langų.



2. Japonija - greiti užkandžiai per Kalėdas.
  Norint gauti vietą KFC greito maisto restorane, ten vietą reikia rezervuoti gerokai iš anksto. Tie žmonės, kurie svečiuojasi Japonijoje ilgą laiką arba ten gyvena, gerai žino, kad užsisakyti kepto viščiuko iš greito maisto restorano reikia gerokai ankščiau, nei ateina Kalėdos.


3. Italija - vietoje Kalėdų senelio - Kalėdų Ragana.
  Ne tik Lietuvoje, bet ir Italijoje vaikai prieš užmigdami tikisi gauti dovanų, bet tik ne iš Kalėdų senelio, o iš stebuklingo personažo - Kalėdų Raganos.
  Italijoje sena ragana vaikams išdalina dovanas ir saldainius Trijų Karalių vakarą. Kalėdų Senelio konkurentė "La Befana" (ragana) dažniausiai vaizduojama kaip senyvo amžiaus moteris apsirengusi juodą, ilgą apsiaustą, jojanti ant šluotos ir kuri patenka pas vaikus per namų kaminus. Kaip lietuviai Kalėdų Seneliui palieka pieno stikline ir sausainių, tai italai raganai palieka vyno ir įvairaus maisto.

4. Australija - Krampusas gatvėse.
Jeigu galvojate, kad būti Senelio "blogajame" sąraše yra labai blogai, tai turbūt negirdėjote apie Krampus naktį. Krampusas yra blogasis Kalėdų senelio dvynys, kitaip vadinamas velniu, kuris muša ir visaip kitaip baudžia vaikus, kurie nusikalsta. Taigi gruodžio 6 dieną vyrai apsirengia Krampusais, bėgioja gatvėmis ir muša visus pasitaikiusius žmones lazdomis bei rykštėmis. Legenda apie Krampusą yra kilusi iš germaninės Alpių dalie ir ji išplitusi net keturiose šalyse: Bavarijoje, Vengrijoje, Slovėnijoje ir ypač Austrijoje.



5. Portugalija, Italija, Ispanija - kakojantis piemenėlis pakrantėje.
Dalyje Ispanijos, Portugalijos ir Italijos yra keista ir gan juokinga tradicija konstruoti įvairiausio tipo besituštinančias statulėles. Kartu su Marija ir kūdikėliu Jėzumi taip pat vaizduojamas ir kampe kakojantis piemuo.  Šis personažas dažniausiai būna vyras, nusmaukęs kelnes iki kelių, jis dažniausiai būna paslėptas tamsiausiame prakartėlės kampe, turbūt todėl, kad jam taip pat reikia privatumo. Ši statulėlė jau yra populiari keletą šimtų metų, dabar dažniausiai yra gaminamos statulėlės politikų, pasaulinių žvaigždžių, bet taip pat atliekančios reikalą.


6. Meksika - ridikėlių skulptūrėlių fiesta.
Meksikos mieste Oachakoje gruodžio 23-24 dienomis užtvindo įvairiausios skulptūrėles pagamintos iš ridikų. Šokėjai, užkariautojai, istoriniai ir mitologiniai įvykiai būna išskauptuojami iš ridikų. Ridikų festivalis - vienas iš festivalių, kuriame susijungia tiek maistas, tiek šokiai, tiek gražiai iždrožinėti ridikai.



 7. Norvegija - slėpkim šluotas nuo raganų!
Italijoje Kalėdų Senelis mainomas Kalėdų Raganomis. Anot senovės padavimų, būtent Kalėdų naktį pakyla raganos ir kitos dvasios, jeigu šluotos nebus paslėptos visos raganos sukils į dangų į sukels chaosą Žemėje. Jau verčiau nerizikuoti, ir suslėpti visas šluotas, ar ne?


8. Ukraina - voratinkliai ant Kalėdų eglutės. 
Voratinkliai tikrai neturėtų būti siejami su tokia jaukia ir švaria švente kaip Kalėdos, bet būtent Ukrainoje tarp visų eglučių puošimo tradicijų yra įsimaišę ir voratinkliai, nors netikri, bet vistiek voratinkliai. Ukrainiečiai tiki, jog eglutėje paslėpus vorą ir voratinklį, tai atneš laimę tam žmogui, kuris jį suras. Mat Ukrainiečių liaudis pasakoja, jog nelaiminga ir neturtinga didelės šeimos mama niekaip negalėjo nupirkti dekoracijų savo šeimos eglutei, tačiau kitą rytą atsikėlusi rado eglutę papuošta voro voratinkliais. 


9. Niujorkas - Kalėdų Senelio konferncija.
JAV vyksta Kalėdų Senelių susirinkimas Niujorke. Minėdami Kalėdas tūkstančiai Niujorko gyventojų apsirengia Kalėdų Senelio raudonus kostiumus ir išeina į gatves, tada visame mieste kaip mat pasklinda Kalėdinė nuotaika.


*Komentuok šį pranešimą ir gauk 1 tašką. Dalyvauk rubrikoje ar konkurse ir gauk 3 taškus. Tapk aktyviausiu "TD" blog'o skaitytoju ir laimėk knygą "Trise prieš mafiją". Daugiau informacijos ČIA*

6 Komentarai

  1. Man patiko straipsnis, išdėstymas ir visą kitą! Ugne, labai šauniai padirbėjai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hmm... ar man tik pasirode ar cia viskas mukopijuota? Kazkur esu skaicius sita straipsni. zodis zodin. lygtais alfa.lt ar balsas.lt...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš taipogi esu skaičiusi šį straipsnį... Jei imi iš kažkur informaciją, tai perrašyk ją savaip, o ne kopijuok. Straipsnis geras, bet manau labiau tinka jį rašyti prieš Kalėdas ar jų laikotarpiu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aš ir tikėjausi sužinoti kažką naujo, tačiau irgi esu skaičiusi lygiai tokį patį straipsnį, todėl šiek tiek nusivyliau. ;/

    AtsakytiPanaikinti
  5. Straipsnis patiko, bet susidarė ir man toks įspūdis, kad straipsnis buvo nukopijuotas. Jeigu jau taip ir buvo, tai tiesiog gale pridėk šaltinį ir viskas bus gerai! O toliau, kaip ir niekas neužkliuvo :>*

    AtsakytiPanaikinti