Makaronai

Sveikos! Vienas mano mylimiausių patiekalų yra makaronai. Tad šiandien apie juos aš papasakosiu plačiau ir pateiksiu keletą labai skanių receptų :).

Įdomu:

 Makaronai nėra kaloringas produktas (nors daugelis taip mano), jei yra pagaminti iš kietagrūdžių grūdų. Šis patiekalas rekomenduojamas toleruojantiems sveiką gyvenseną (žinoma, jeigu padažas su grietinėle - tai nebus sveika...) ir yra puikus pasirinkimas vegetarams.

Trumpa makaronų vardo kilmė ir istorija...
Kokioje šalyje buvo atrasti makaronai - nežinoma. Daugiausiai šiuo klausimu ginčijasi Kinija, Arabija ir Italija. Vis dėl to seniausi makaronų pavyzdžiai buvo atrasti senovės Kinijoje (maždaug prieš keturis tūkstančius metų).
Daugelis mano, kad makaronams vardą suteikė kardinolas, kuris pamatęs juos ant savo stalo sušuko: O, ma karoni (o, kaip malonu). Litearatūroje makaronai pirmą kartą minimi "Dekamerone".

Kokios tautybės žmonės suvalgo daugiausia makaronų?

  • Vienas italas per metus vidutiniškai suvalgo 35-36 kg. makaronų!
  • Šveicaras - 11-12 kg.
  • Prancūzas - 9-10 kg.
  • Vokietis - 5-6 kg.
Ką reiškia sapnuoti makaronus?

 Sapnuoti, kad valgote makaronus, reiškia būsimą nederlių, patirti mylimo žmogaus susirgimą ar sielvartą. Sapnuoti makaronus - didelis apetitas ir nerealūs norai. Jeigu juos perkate - įsivelsite į nereikšmingą skandalą. Jei kepate - atsikratysite įkyrių minčių, išvengsite barnių.
Žinoma, sapnais tikėti nebūtina.

Kiek Pasaulyje yra žinoma makaronų rūšių?
Pasaulyje žinoma apie šešis šimtus makaronų rūšių, tačiau dauguma jų nėra paplitę. Lietuvoje populiariausi yra spagečiai (spaghetti), sukti makaronai, spalvoti ir vermišėliai.

Kaip virti makaronus?
Atrodo labai paprasta ir nesudėtinga, bet vis dėl to dauguma žmonių nemoka "teisingai" patiekti šio patiekalo.
Makaronus galima dėti tik į verdantį vandenį (vandens nereikia gailėti, geriausia, kad 100 g. makaronų tektų 1 litras vandens), kad jie nepasidarytų lipnūs ir virti labai karštame vandenyje. Negalima virti ilgiau nei nurodyta ant pakuotės, geriau virti dar viena minute mažiau negu rekomenduojama. Puodas, kuriame ruošiami makaronai neturėtų būti uždengtas (dėl skonio galima įpilti aliejaus ir druskos).

Keli makaronų receptai.

Paprasti naminiai makaronai.
Reikės:
600 ml. kvietinių miltų;
4 kiaušinių;
arbatinio šaukštelio druskos;
4 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Gaminimo būdas:
Ant stalo supilkite miltų kūgį (50 ml miltų atidėkite), viduryje padarykite įdubą. Suplakite kiaušinius, druską ir aliejų. Supilkite mišinį į įdubą miltuose, išmaišykite pirštais. Jei tešla kietoka, galite įpilti šlakelį vandens. Minkykite tešlą rankomis, kol ji pasidarys blizgi ir tampri. Tai gali užtrukti maždaug 10 min. Tešlą makaronams galite užmaišyti ir virtuviniu kombainu, tačiau nereikėtų minkyti ilgiau nei 3 min.
Suformuokite iš tešlos gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir bent pusvalandį palaikykite šaltai. Padalykite tešlą į dvi dalis ir iškočiokite 1,5 mm storio lakštus. Iš abiejų pusių pabarstykite miltais, kad paviršius neliptų. Miltų perteklių nupurtykite. Padėkite tešlos lakštus ant švarios miltais pabarstytos šluostės ir palikite bent pusvalandžiui džiūti. Tik neleiskite tešlos lakštams perdžiūti, antraip makaronai trupės.
Tešlos lakštus susukite į nestandžius ritinėlius ir aštriu miltuotu peiliu supjaustykite 0,5–1 cm storio grežinėliais. Iš karto išvyniokite juosteles, kad tešla nesukibtų ir palikite šiek tiek apdžiūti. Šviežius makaronus galite virti tuoj pat arba kelias dienas laikyti šaldytuve. Jei vienu kartu pasigaminote didesnį kiekį makaronų, juos išdžiovinkite: paskleiskite plonu sluoksniu ant švarios šluostės ir laikykite šiltoje sausoje vietoje. Džiovintus makaronus laikykite sandariai uždarytame stikliniame inde, tačiau nepamirškite, kad jų vartojimo laikas gerokai trumpesnis nei pirktinių.

Makaronų apkepas.
Reikės:
400 g makaronų;
Prieskoniai (pagal skonį);
200 g kumpio;
1 svogūno;
200 g. sūrio;
8 pievagrybiai;
petražolių.

Gaminimo būdas:
Išverdame makaronus. Kumpį supjaustome kubeliais, svogūną supjaustome ir pakepiname keptuvėje. Kepimo indą ištepame aliejumi, sudedame makaronus sumaišytus su svogūnu ir kumpiu, sudedame pjaustytas petražoles,  pjaustytus grybus ir kepame orkaitėje. Baigiant kepti sudedame ant viršaus tarkuotą sūrį ir kepame kol sūris išsilydis.

"Bolonijos" makaronai.
Reikės:
250 g. spagečių;
2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus;
1 svogūnas;
2 česnako skiltelės;
1 morka;
500 g. jautienos arba kiaulienos faršo;
150 g. pievagrybių;
700 ml. pomidorų tyrės (tinka ir pomidorų padažas);
40 g. sviesto;
250 g. miltų;
2 puodeliai miltų;
2 puodeliai pieno;
100 g. parmezano sūrio (tinka ir paprastas).

Gaminimas:
Supjaustome svogūną ir česnaką, sutarkuojame morką. Visa tai iškepame su aliejumi. Kepant sudedame faršą ir kepant maišome viską medine mentele apie penk
ias minutes. Supjaustome pievagrybius ir kartu su pomidorų tyrę viską sudedame į tą pačią keptuvę. Sumažinę ugnį paliekame viską troškintis dešimčiai minučių, kol padažas sutirštės. Kitame puode verdame makaronus ir tuo pačiu metu įjungiame orkaitę, kad įkaistų (160 - 180 laipsnių temperatūra). Kitame puode išlydome sviestą, tada suberiame miltus. Verdame maišydami apie dvi minutes. Puodą nukeliame nuo ugnies ir į jį lėtai pilame pieną ir maišome, kad neatsirastų gumulėlių. Vėl puodą uždedame ant ugnies ir verdame maišydami apie penkias minutes. Į ovalų, talpų, tinkamą apkepams indą sudedame makaronus sumaišytus su faršo padažu, tada pilame baltą, tirštą masę ir galiausiai užberiame sutarkuotą sūrį. Kepame apie 25 min. :)

Gražaus savaitgalio,
Simona A.

P.S. Informacija iš - gaspadine.lt, wikipedia.org, fishki.lt, straipsniai.lt, mamosreceptai.lt

7 Komentarai

  1. Straipsnis ir išdėstymas patiko. Tik bent jau man kliuvo įžanga. Pavadinimas taip pat galėjo būti įdomesnis :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai skanus įrašas sakyčiau ;D Patiko! Makaronus pati dievinu :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gabija, ačiūūū už pastabas ;)))))
    Gintarija, ačiūūū ^^

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai įdomus straipsnis ir sukeliantis apetitą!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tikrai, pavadinimas galėjo būti ir įdomesnis, o toliau-viskas puiku :))

    AtsakytiPanaikinti