Kaip gauti gerus pažymius?



Kontroliniai darbai, vidurkiai, pažymiai... Šie dalykai daugeliui paauglių sukelia galvos skausmą. Kaip išmokti? Kaip suprasti? Kaip visur suspėti? O jei dar tėvai spaudžia mokytis... Iš tiesų, norint gauti gerus pažymius reikia daug dirbti. tačiau pastangos visada atsiperka. Labai nedaug yra tokių laimingųjų, kurių atmintis tokia gera, kad namuose papildomai mokytis nebereikia. O ką daryti, jeigu nesi viena iš tokių, bet vistiek nori būti gera mokinė? Visų pirma, nors ir norisi dėl blogų pažymių kitus, turi suprasti, kad viskas priklauso tik nuo tavęs, tik tu gali nuspręsti, kokį žinių bagažą išneši iš mokyklos ir kas bus toliau. Vienintelis stabdis yra nepakankama motyvacija. Geri pažymiai reikalingi įstoti į gerą universitetą, įgyti gerą specialybę. Tačiau svarbiausia yra žinios. Protingas, išsilavinęs žmogus žmogus pasitiki savimi, jam atviros visos durys. Intelektas taip pat yra stipraus charakterio ženklas, su tokiu žmogumi yra įdomu bendrauti, dažniausiai jis nusimano daugelyje temų. Taigi, protingas žmogus nepražus niekur. Na, o štai keletas bendrų patarimų, kaip mokytis geriau. Atrodys, kad visas jas žinojai, bet ar tikrai jas taikei?

Užsirašyk

Daugelyje mokyklų, klasėje yra aptariama namų darbai ir tai, kas bus teste. Jeigu mokytojas ką nors užrašo ant lentos, būtinai viską nusirašyk. Tai gali padėti įsiminti informaciją. Svarbius dalykus, sąvokas pasižymėk ryškiu markeriu. Stenkis, kad užrašai būtų trumpi ir aiškūs, neperkrauk smegenų tuo, kas nereikalinga. Taip pat praverstų užrašų knygelė ar kalendoriukas, kur galėtum pasižymėti kada ką reikia padaryti.



Namų darbai - pirmoje vietoje.

Žinoma, pabūti su draugais ar vaikščioti į diskotekas yra smagu, bet pasistenk nepamiršti ir namų darbų. Jie padeda pritaikyti teorines žinias praktikoje. Stenkis tvarkyti savo laiką. Geriausia daryti namų darbus vos grįžus iš mokyklos, kai galvoje viskas dar "šviežia". Jokių būdu nepalik namų darbų vakarui, nes tada jau būsi pavargusi ir darysi juos skubotai. Darydama namų darbus nesiblaškyk - nelakstyk kas 5 minutes užkandžiauti ir jokių būdu nejunk televizoriaus ar kompiuterio - visos laidos ir facebook statusai atrodys įdomūs, ir galiausiai nieko nepadarysi.


Įdėmiai klausykis

Jeigu kolekcionuoji pastabas už plepėjimą klasėje, galbūt būtent tai ir trukdo tau mokytis? Per pamokas triukšmaudama ne tik neišgirsti svarbios informacijos, bet ir trukdysi kitiems. Taigi, geriau įdėmiai klausykis, o jeigu ko nors visiškai nesupranti, nebijok paklausti.



Nepraleisk progos gauti gero pažymio

Jeigu mokytojas žada parašyti 10 arba pliusą už kokį nors lengvą darbelį, dalyvavimą konkurse, piešinį, eilėraštį ir pan., niekada nepraleisk progos. kartais vienas pažymys daug ką nulemia, todėl tikrai nesigailėsi paskyrusi dalelę savo laiko.

Neatidėliok

 Niekada netempk laiko atlikdama darbus. Jeigu šiandien tingi mokytis žodžius, nė negalvok, kad rytoj tai daryti norėsis labiau. Padaryk viską kuo anksčiau, nes kitaip susikaups darbų krūvelė ir imsi stresuoti.


Atsipalaiduok

Nors stresas yra neišvengiamas, tačiau pasistenk atsipalaiduoti. Nesimokyk naktimis, nes taip ne tik nieko neišmoksi, bet ir pakenksi sau. Venk stresinių situacijų ir išmok pasakyti NE. Stenkis atsipalaiduoti ir su šypsena į gyvenimą ir pagalvok: ar tai, kas tau kelia nerimą dabar, bus reikšminga po savaitės, mėnesio, metų? Jeigu ne, tuomet neturėtum dėl to sukti galvos.




Taip pat norėčiau aptarti dažniausias priežąstis, kodėl neišeina mokytis geriau:

"Mokytojas ant manęs užsisėdo" 

 Turbūt daug kam atrodo, kad gauna prastus pažymius dėl to, nes mokytojas jų nemėgsta. Dažniausiai taip nėra ir frazė "ant manęs užsisėdo" yra tik pasiteisinimas. tačiau jeigu tau iš tiesų taip nutiko, pirmiausiai turėtum išsiaiškinti, kodėl taip yra. Galbūt per pamokas atsikalbinėji, netinkamai elgiesi? Jeigu mokytojas tavęs nemėgsta, nesuteik jam galymybės prie tavęs kabinėtis. Visada padaryk namų darbus, kelk ranką,nesivelk į konfliktus. Galų gale tiesiog paklausk mokytojo apie tai. Tačiau jeigu pažymiai mažinami be pagrindo, turi teisę skųstis.


"Žinios nelenda į galvą"


 Tikriausiai ir tau būna, kad mokaisi valandų valandas, bet vistiek nieko neįsimeni. Vienais atvejais tai yra susiję su atminties problemomis, tačiau dažniausiai dėl to kaltas tiesiog nesugebėjimas susikaupti. Mokydamasi išjunk kompiuterį ir telefoną, nesiblaškyk, sutelk dėmesį į tai, ką mokaisi. Įsiminti padeda ir nuolatinis kartojimas, tiesiog kelis kartus per dieną peržvelk reikalingą medžiagą. Kai kam įsiminti labai padeda kartojimas prieš miegą.


"Neturiu laiko"

 Kai kurie teisinasi ir laiko stygiumi. Jeigu nuolat niekur nespėji ir nerandi laiko namų darbams, tikriausiai tiesiog nemoki tvarkyti savo laiko. Pirmiausia atidžiai perkratyk savo dienotvarkę. Gal ji perkrauta popamokine veikla? O gal laiką ryja kompiuteris ir televizorius? Stenkis susidaryti sąrašą, ką reikėtų padaryti per dieną ir netinginiauk. Juk daug maloniau ilsėtis, kai žinai, kad viskas atlikta ir sutvarkyta.






 Tikiuosi šis straipsnis bent kam nors pagelebėjo, sėkmės :)

12 Komentarai

  1. Puikiai, tikrai padeda, jau ir šiaip žinojau, bet šaunuolė, nemažai matosi dirbai :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Veiksmingiausias būdas gerai mokytis, yra įdėmiai klausytis mokytojo per pamokas ir visuomet atlikti namų darbas. Tada ir pastangų mokantis daug nereikės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aciu tau uz straipsni! Man labai patikoo!! :3

    AtsakytiPanaikinti
  4. Puiku, taip ir toliau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ha, norit, kad būtu lengviau mokytis? Tai pradėkit per pamokas klausytis mokytojos ir visada padarykit namų darbus. Stenkitės aktyviai dalyvaut pamokoje (tada mokytojas dažnai pakelia pažymį :)).
    Ačiū už straipsnį! Buvo įdomu paskaityti :)

    P.S dar galėjai parašyti kas gali padėt mokantis, pvz: prieš mokantis suvalgyti šokolado gabalėlį arba darant namų darbus kramtyti gumą ir panašiai. :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Padėjau, nors ir taip visai gerai mokausi, bet laaaabai dažnai neišgirstu ką mokytojai aiškina, nes būnu užsiėmusi kalbėjimu, ir labai blogai darau, nes trukdau susikaupti ir suolo draugams :D

    AtsakytiPanaikinti
  7. kaip tik dabar mokinuos, bet dieve, reikia keturis dalykus išmokt ;(, neina į galvą...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Straipsnis labai geras, matosi, kad praleidai nemažai laiko su juo:) Aš asmeniškai beveik niekada nesiklausau mokytojų, o ir namų darbus ne visada atlikinėju (dažniausiai vis dėl to atlieku) ir vis vien mokausi labai gerai, sekasi man tie mokslai :D

    AtsakytiPanaikinti