Akių paslaptys



Sveiki :)

Esu beveik tikra, kad visos iš jūsų turi akis ir šiandien nuspręndžiau parašyti būtent apie jas. Sakoma kad akys - sielos veidrodis, todėl, manau įdomus sužinoti, ką jos sako apie jus.:)

Standartinėmis akių spalvomis laikomos rudos, mėlynos ir žalios, tačiau iš tiesų jų pagrindas yra ruda, pilka ir geltona spalvos. Kiek rečiau galima pamatyti žmonių pilkomis, riešutų, mišriomis (ruda/žalia/mėlyna), auksinėmis, gintaro, net violetinėmis akimis. Mokslininkai nustatė, jog 32 proc.pasaulio žmonių akių rainelės buvo mėlynos arba pilkos spalvos, 15 proc. akių spalva buvo tamsiai mėlyna, pilka, arba žalia, 12 proc. šviesiai ruda arba žaliai ruda, 16 proc. ruda su dėmėm, 25 proc. tamsiai ruda.

Švelnieji mėlynakiai

Pasak prancūzų mokslininkų, žydraakiai labiau linkę sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, jie greičiau peršąla. Mėlynakius mažylius tėvai nuo mažens turi išmokyti grūdintis (apsiliejimai šaltu vandeniu, bėgiojimas po rasą basomis), mankštintis, pamilti gamtą. Jie alergiški, itin jautrūs maistui ir ultravioletiniams spinduliams. Mėlynakiai greičiau pripranta prie svaigalų, jiems didesnė tikimybė sirgti priklausomybė ligomis. Pastebėkite – storuliai ir alaus mėgėjai dažniausiai mėlynakiai. Tačiau patekęs į sveikas, ugdančias asmenybę sąlygas mėlynakis greičiau taps genijumi nei kiti. Mėlynakiai pasižymi skvarbiu mąsymu, ryžtu ir stipriu intelektu.




Jautrieji pilkaakiai

Pilkšva akių rainelė dažniausiai išduoda jautrų lyriką, kurio žmogiškojo orumo verčiau nepažeisti, nes pilkaakiai ilgai atsimena nuoskaudas. Pilkos akys rodo, kad reikia itin saugoti kepenis, skrandį, inkstus ir visą virškinimo sistemą. Šių žmonių imunitetas ir atsparumas oro permainoms pakankamai stiprus, bet liga dažniausiai atsėlina dėl netaisyklingos gyvensenos ir dietos pažeidimų. Jei Jūsų akys pilkos – ypač venkite psichinio pervargimo, dirbdami kas valandą darykite pertraukėles ir jokiu būdu nedirbkite naktimis. Apskritai pilaakiai yra gerai prisitaikę prie Europos geografinės padėties ir klimato, tačiau senatvėje labiau nei kiti linkę sirgti glaukoma ar katarakta.

Kerintys žaliaakiai

Į žaliaakius senovėje žiūrėta įtariai – esą jie turi įgimtą kerėjimo dovaną, yra gudrūs ir nepatikimi. Rudaplaukių, žaliaakių žmonių gentis išplito Šiaurės Europoje prieš 1500 metų. Žaliaakiai dažniausiai yra draugiški, bet ambicingi, linkę valdyti. Jų kaulų ir raumenų sistema paprastai stipresnė nei kitų, tačiau silpnokas skrandis ir plonesnė oda. Žaliaakiai turi ypač saugotis ilgo buvimo Saulės atokaitoje, nes jų odoje perpus mažiau apsauginio gynybinio pigemento. Taigi jie dažniau nei kiti gali sirgti rimtomis odos ir onkologinėmis ligomis. Gamtos kompensacija – žaliaakiai turi psichologo, mokytojo, aktoriaus talentą.

Stiprieji rudaakiai

Jeigu Jūsų akys rudos ar juodos – Jums pasisekė, pasižymite stipresniu imunitetu ir atsparumu ligoms. Rudaakiai dažnai būna labai gyvybingi ir atsparesni stresams ar nepritekliams nei lyriški pilkaakiai. Be to, jų regėjimas paprastai aštresnis, rečiau puola akių ligos. Tačiau jie linkę tukri ir sirgti kraujagyslių ligomis. Tėveliai turi atminti, kad jų rudaakiai atžalai pamažu gali atsirasti akmenėlių inkstuose ar kepenyse, yžač jei pernelyg gausiai maitinsis ar gers mažai skysčių. Šiam gyvybingam vaikučiui reikia daug judėti ir žaisti. Jei tamsiaakiai išmoksta valdyti savo aistringą temperamentą ir nuotaikas, jie gali pasiekti socialinių aukštumų, nes yra stiprūs, valdingi ir ryžtingai priima sprendimus.



Įvairūs genų nukrypimai sukuria ir itin neįprastas akis:


Aniridija - arba rainelės nebuvimas, tai reta liga, kuomet žmogus visiškai neturi rainelės, o visą akį užima vyzdis. Kai kuriais atvejais regėjimas būna normalus, kitais - prastas, pasireiškia jautrumas šviesai arba aklumas.








Nevienoda vienos ar abiejų akių rainelių spalva – heterochromija – gana įdomus, tačiau ne toks retas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, reiškinys. Jei ji įgyta, atsiranda dėl rainelės uždegimo,paralyžiaus, išsiliejus kraujui akyje, kartais - dėl ilgą laiką akyje esančio svetimkūnio… Dažniau pasitaikanti įgimta neretai būna susijusi su kokia nors liga. Pilna heteochromija būna tada, kai abi akys yra skirtingų spalvų, dalinė - kai vienoje akyje būna dvi spalvos.



Aleksandrijos sindromas yra itin retas genų mutacijos pavyzdys. Tokie žmonės pasižymi violetinėmis akimis, kurios su amžiumi tik ryškėja, Stipriu imunintetu, atsparumu saulei, labai lėtu senėjimu, ilga gyvenimo trukme, labai gera rega. Šis genų pakitimas perduodamas iš kartos į kartą.
 Sakoma, kad šį geną turėjo aktorė Elisabeth Taylor. Ji taip pat kentėjo nuo kito genetinio sutrikimo - papildomų balkstienų. Jos blakstienos buvo labai tankios ir ilgos - to žinoma galima pavydėti, tačiau tokios blakstienos nuolat dirgindavo akis, todėl jas reikėdavo šalinti.


Elisabeth Taylor




7 Komentarai

  1. labai patiko, šaunus straipsnis!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus straipsnis :)
    O ką daryt, jei akys pilkai žaliai mėlynos? :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Puikus straipsnis!! Man labai keista buvo heterochromija liga. Mano drauge turi tokias akis, bet mano labai gerai.. :)) O siaip as zaliaake, ir nelabai idomiai apie juos parasyta. :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. "Esu beveik tikra, kad visos iš jūsų turi akis", - truputi prajuokino... Juk visi žmonės turi akis :DD O šiaip, mano akys pusiau mėlynos, pusiau pilkos. Kartais šviesoje būna mėlynos, prietemoje jau pilkos :)
    Ačiū už straipsnį ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. įdomu buvo sužinot! ačiū :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man irgi labai patiko :)
    Aš turiu žalias akis, o mano bf serga heterochromija. Bet aleksandrijos sindromas tai kietas :D Labai gražiai atrodo violetinės akis :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labai patiko straipsnis, noriu sirgt aleksandrijos sindromu :D

    AtsakytiPanaikinti