Apie fotografiją -nei per daug,nei per mažai..




 Kai prisistačiau, keletas skaitytojų susidomėjo fotografija (t.y prašė parašyti straipsnelį,klausė kur galėtų rasti mano darytų nuotraukų) taigi nedvejojusi pradėjau rašyti strapsnį .

Žmogus turintis gerą fotoaparatą nebūtinai yra fotografas.Fotografas turi turėti meno gyslelę,neapsakomą fantaziją ir regą. Fotografas viską pastebi ir į viską atkreipia dėmėsį, neįdomiuose dalykuose randa kažką įdomaus... Keista, šiaip aš nelabai į ką atkreipiu dėmėsį, tačiau paėmusi fotoaparatą pamatau viską. Pavyzdžiui fantazijos aš išvis neturiu,pas mane jos 5%, nebent yra tokios super duper dienos per kurias sugalvoju įvairių linksmų dalykų su fotoaparatu..

Tikras fotografas visada sieks tikslo – tai svarbiausia.Tikslas,tikslas ir dar kartą tikslas.Portretų meistras,macro fotografas,gamtos fotografas,gyvūnų fotografas,vestuvių fotografas,gatvės fotografas,fotožurnalistas,mados fotografas... Jie turi panašumą – visi siekia tikslo ir aukščiausios viršūnės. Kiekvienas darbas,karjera turi daug laiptelių iki viršūnės kurioje tavęs laukia geras gyvenimas ir užtikrintas darbas.
Žinojai,kad fotografijai studijuoti reikia fizikos ? Atrodo kam reikia fotografijai šių sunkių mokslų, bet kiekvienam darbui, užsiėmimui reikia kažkokių žinių, taigi fotografija ne išimtis. Graikų kalboje „Photo“ yra šviesa, o „Grapho“ - pieštukas. Įdomu, tiesa? Fotografuojantis žmogus lyg žaidžia su šviesa.Nuotraukoms svarbu kontrastas, šviesa ir t.t.. Fizikoje yra visos spalvos ir šioje pamokoje mokomės apie šviesą, spalvas, o fotografija susideda iš to. Taigi jau vienas faktas,kad turint gerą fotoaparatą nebūsi fotografas, nes tam reikia žinių.
1915 m. Edvardas Steichenas nufotografavo paprasčiausią pieno butelį ant ugniagesių kopečių. Tai buvo viena pirmūjų nuotraukų kuriuose buvo kitokio supratimo fotografija – meninė fotografija. Fotografuoti gali viską, tačiau ne viskas bus tikras menas. Kiekvienas gali nufotografuoti žmogų stovintį prie medžio, tačiau ne kiekvienas sugalvos įamžinti savo akinius, o gal piniginę. Kiekvienas šią meno sritį supranta skirtingai, kiekvienas į fotoaparatą žvelgs kitaip..

Šiek tiek terminų susijusių su „fotkinimu“.
Objektyvas – daiktas kuris yra prie fotoaparato,kurį galima sukinėti ir nuimti (kitiems fotoaparatams tai negalioja) . Jis surenka šviesą ir padidina daikto vaizdą (priartina). Objektyvą gali turėti ne tik fotoaparatas, bet ir teleskopas.
Išlaikymas – nuo jo priklauso nuotraukos šviesumas ir ryškumas. Pvz ; kuo ilgesnis išlaikymas tuo šviesesni bus objektai (nejudantys),bet judantys bus susilieję ir neryškūs.
Diafragma – prietaisas objektyvo viduje, kuris reguliuoja spindulių srautą.Taip pat diafragma keičia ryškumą. Ji žymima – f/2 (pagal objektyvą skaičius kitoks).
Skaitmeninė ir tradicinė (juostinė) fotografija – vienas ir skirtingas dalykas. Turbūt žinote,kad juostinė fotografija buvo seniau.Tada nebuvo atminties kortelių taigi visos nuotraukos buvo juostelėse kurias poto išdirbdavo ir ant popieriaus ryškindavo. Tai skaitmeniniai fotoaparatai turi atminties korteles ir į jas patenka visos nuotraukos. Taip pat skaitmeninis fotoaparatas atlieka daug darbo vietoj fotografo t.y nustato šviesos kiekį nuotraukose, automatiškai gali nufotografuoti (automatinis rėžimas).
Macro fotografija- fotografuojama viskas iš labai arti (įvairūs vabalai,vorai, gėlės ir t.t..). Tam skirti specialūs objektyvai.

Nežinau ar patiko,bet galvoju parašyti  dar daug straipsnelių (patarimų)
kaip fotografuoti,ko imtis ir t.t.. Norėtumėt?;)
Lauksiu komentarų!
Viktorija  xx

5 Komentarai

  1. norim, ir įkelk savo darytų nuotraukų! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laukiam tavo darytų fotografijų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Patiko straipsnelis. Bent aš, tai tikrai norėčiau daugiau tokių straipsnelių :)

    P.S aš ieškau pirkti naujo fotoaparato, gal galėtum patarti kokį būtu geriausia pirkt ir į ką reikėtu atkreipt dėmesį perkant? :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ačiū:)
    Žiūrėsiu,stengsiuosi įkelt,parašyt:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. O gal tu žinai ko dar reikia be fizikos? :)

    AtsakytiPanaikinti