Savižudybė - pasaulio ''bičiulė''

Labas rytas, draugai ir nedraugai! Šį saulėtą šeštadienio rytą (galbūt kai kam ir dieną) sveikinasi administratorė Vilija. Šiandieną rašau jums straipsnį gana rimta tema. Tikiuosi nenusivilsite.


Gyvenimas... Kiekvienam išgirdus šį žodį prieš akis išsikelia skirtingi vaizdiniai. Vieniems gyvenimas - puikus šansas įgyvendinti savo tikslus, kitiems - tik nepakeliamas laiko tarpsnis. Didelė dalis tokių žmonių, kurie yra nepatenkinti gyvenimu dažnai renkasi mirtį, t.y savižudybę.

Savižudybė – sąmoningas savo paties gyvybės nutraukimas. Savižudybės rūšių yra labai įvairių - pasikorimas, tyčinis savęs žalojimas ginklais ar aštriais įrankiais. Dauguma renkasi ir tiltą arba stogą ir net nesuabejoję šoka žemyn... Išgirdus žodį savižudybė manyčiau kiekviename iš mūsų pradeda kunkuliuoti kažkokie jausmai - galbūt pyktis, galbūt prisiminimai... Mūsų tėvynė Lietuva pirmauja savo savižudybių skaičiumi visame pasaulyje ir tai tikrai nėra garbinga vieta. Pagal statistiką, pasaulyje kas 40 sekundžių įvyksta savižudybė. Tokie skaičiai verčia susimąstyti - kodėl tai vyksta? Kodėl žmonės visame pasaulyje, ne tik Lietuvoje taip nevertina savo gyvenimo? Gyvenimo, dėl kurio kitas žmogus paaukotų begales dalykų... Šiame straipsnyje ir bandysime išsiaiškinti tikrąsias savižudybės problemas ir priežastis.


Savižudybės. Kodėl jos vyksta?

Pasaulyje išskiriama labai daug priežasčių, kodėl jauni arba atvirkščiai, garbaus amžiaus žmonės kelia prieš save ranką.

· Vienatvė. Dažnai savižudybę renkasi vieniši, šeimos ar draugų, pareigų neturintys žmonės. Jausmas, kad esi niekam nereikalingas, visų nemylimas ir tik pasauliui trukdantis žmogus veda prie tuo metu atrodančio lengviausio kelio - savižudybės. Dažniausiai žudosi vieniši vyresnio amžiaus žmonės, kuomet viskas slysta iš po kojų. Pasitaiko ir vaikų, kurie patiriantys patyčias neranda ramybės ir namuose, todėl tiesiog renkasi mirtį...

· Depresija, praradus artimą žmogų. Tikriausiai dauguma esame patyrusios tą jausmą, kai prarandi tai, kas tau atstojo visą pasaulį... Dažnai tai būna mylimas vaikinas ir tuomet merginos stačia galva lekia į depresiją - verkia, klykia, o gana dažnas atvejis... nusižudo. Žiauru, todėl reikia vadovautis posakiu ''Neleisk, kad kas nors tau taptų visu pasauliu. Jį praradęs tu nebeturėsi nieko''.
· Konfliktai šeimoje. ''Mama manęs nemyli!'', '' Brolis mušasi, tėtis neapkabina''... Dažnai prie savižudybės gali privesti artimi žmonės - galbūt to net nenorėdami. Kartais konfliktai šeimoje, nebūtinai tiesiogiai susiję su savižudžiu, ''išgriaužia'' žmogui visus nervus, kuomet net verkti, atrodo, nebe sugebi... Tuomet stenkis atsiriboti nuo kitų žmonių problemų - jei pykstasi tėvai, nesikišk - jie suaugę žmonės, tai yra jų problemos... Gyvenk sau. Neleisk, kad kitų problemos privestų tave prie savižudybės.
· Patyčios. Tikrai visiems puikiai pažįstama tema ir apie ją kalbėti daug nereikia - tyčinių patyčių yra visur pasaulyje... Pradedant mokykla, stadiono aikšte ir baigiant kiemu prie tavo namų... Patyčios - viena iš pagrindinių savižudžių kelio pasirinkimo priežasčių. Dažnai vaikai, iš kurių tyčiojamasi, nėra tokie stiprūs, kad galėtų atlaikyti visus sunkumus, todėl tiesiog manydami, jog taip bus geriau - renkasi savižudybę.
· ''Aš netalentinga!'' . Pasitaiko atvejų, jog jaunimas renkasi mirtį dėl to, jog mano, kad niekur netinka... Matematika nesiseka, smuiko mokytojas pasakė, jog reikia daugiau dirbti, anglų pamokose tik ir galvoju, kokia paukščių kalba kalba mokytoja... Atrodo, tu niekam netalentinga? Apsižvalgyk! Garantuoju ne viską išbandei! Tokių atvejų tikrai yra gana daug, ir man labai gaila, jog žmonės renkasi mirtį, nes mano, jog jiems nėra ką veikti pasaulyje..
Aptariau bent jau mano manymu pagrindines savižudybių priežastis... Žinoma, jų yra ir daugiau - ekonominė krizė ir panašiai, bet pasikalbėjus su bendraamžiais, visi lyg susitarę minėjo viršuje paminėtas priežastis.
Būk gelbėtoju - nedelsk!
Nežinau, ar yra pasaulyje žmogus, kuris nors kartą nebūtų prislėgtas viršuje paminėtų problemų ir... pagalvojęs apie savižudybę? Kartais susimąstykime - viskas vyksta aplink mus. Kas nutiktų, jei vieną rytą skambindama savo geriausiai draugei... nebe išgirstum jos balso? Arba vieną vakarą nuėjusi į brolio kambarį ir pradėjusi rėkti dėl per garsiai leidžiamos muzikos... rastum jį pasikorusį? Kalbu ne šiaip sau - noriu visus paraginti būti gelbėtoju. Ką gali žinoti, galbūt tavo draugė dabar kraustosi iš proto ir galvoja būdus, kaip šalintis iš gyvenimo? Sakoma, kad tie, kurie kalba apie savižudybę - retai tai padaro. O tie, kurie tyli... Kaip sakoma, tyli kiaulė gilią šaknį knisa. Tie, kurie tyli, dažniausiai ir padaro viską iki galo, todėl stebėk savo draugus, artimus žmones ir kitus brangius bičiulius. Požymiai, jog žmogus gali galvoti apie savižudybę :
  • Žmogus apimtas beviltiškumo būsenos, depresiškas.
  • Staiga keičiasi žmogaus elgesys.
  • Pradeda imtis avantiūrų (nepaiso pavojų gyvybei).
  • Keičiasi žmogaus interesai.
  • Pradeda ruošti testamentą.
  • Daug kalba, rašo, piešia mirties tema.
  • Kalba apie savižudybę.
  • Jau yra bandęs nusižudyti.
  • Dažnai mini konkrečią vietą ar laiką.
Mums nebūtina sekioti savo draugui iš paskos ir pastebėjus nors vieną iš ženklų - pulti atkalbinėti. Galbūt viską reiktų daryti pamažu - draugą, bičiulį, šeimos narį gali išgelbėti tiesiog paprastas pokalbis. Paklausk, kas dedasi jų širdelėje, kas neduoda ramybės... Leisk išsipasakoti, leisk išsakyti savo problemas, jei reikia - išsiverkti. Nenusimink, jei žmogus nenori kalbėti - tuomet stipriai suspausk jo rankas ir šiltai, nuoširdžiai apkabink. Būk tikru draugu, gera sese ar rūpestinga dukra - būk gelbėtoja. Kiekvienas mes galime stengtis sustabdyti savižudybių skaičių Lietuvoje.

Pasaulis tavęs klauso. Nebijok kalbėti!
Kaip ir minėjau, turbūt dauguma iš mūsų yra pagalvoję apie savižudybę. Nesvarbu, kokia priežastis tai buvo - konfliktas šeimoje, su draugais, nelaiminga meilė, patyčios ar eilinė depresija - pasaulis tavęs klausosi. Svarbiausia - neužsisklęsk savyje, nekovok su savo problemomis viena. Išsipasakok savo draugei, kuri trokšta padėti tau. Pasikalbėk su mama, sese, teta, močiute... Galų gale, jei manai, kad esi viena - padės Jaunimo ar Vaikų Linijos, kurioms paskambinus visada gausi atsakymus į rūpimus klausimus. Aš noriu pasakyti tai, jog nereikia bijoti kalbėtis. Mes, paaugliai, turim suprasti, jog pasaulio be problemų nebuvo ir nebus. Bet jei tomis problemomis pasidalinsime su draugu - jos taps dvigubai lengvesnės. Pamąstyk apie tai.
Gyvenimas - dovana
Nevertiname gyvenimo? Galbūt. Žalojame save, nesinaudojame visais turimais malonumais. Apsižvalgykime - kas gali būti geriau už vieną tikrą draugą, mylinčią šeimą, šiltus namus, drabužius, dvi kojas, akis, ausis ir daug maisto namuose? Prieš nutraukdamas savo gyvybę, Lietuvos žmogau, pamąstyk, jog gyvenimas - dovana. Kitas - ligonis ar dar kitoks žmogus dėl tavo gyvenimo paaukotų viską. Paaukotų viską už mamos šypseną, šiltus patalus ir kasnelį gardesnio maisto. Ir nesvarbu, kodėl galvoji apie savižudybę - jokia nelaiminga meilė ar patyčios neturi atimti noro gyventi iš tavęs! Tavo gyvenimas yra šaunus! Tu esi nepakartojama. Girdi? Nepakartojama! Mes visi esame vienodai svarbūs mūsų pasauliui. Pastarasis tikrai nenori prarasti dar vieno tokio puikaus žmogaus. Prašau, pasilik su mumis.

Rašydama šį straipsnį daug ką supratau... Daug galvojau, daug išmokau. Viliuosi, jog gana aiškiai papasakojau apie savižudybę, o norinčius rinktis šitą kelią - atkalbėjau tai daryti. Pabaigai siunčiu jums dainą, kurią išklausyti turi visi, kurie galvoja apie šį kelią... Sėkmės. Aš visada su jumis.


Ačiū už sugaištą laiką.
Gražaus šeštadienio.
Informacija - vikipedija.



17 Komentarai

  1. Pasaulis pilnas kraupių sutapimų... Vakar vakare sužinojau, kad nusižudė mūsų kaimynas, o šiandien atėjusi randu šį straipsnį. Keista.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Akvile - va va, apie tai ir kalbu.. Niekas neapsaugotas nuo tokių kraupių dalykų, bet aš skatinu visus netylėti. Bandyti. Stengtis. Visi kartu mes galim. :)

    Akvile - ačiū. Smagu girdėti. :)*

    AtsakytiPanaikinti
  3. Straipsnyje galėtų būti parašyta ir iš kur imta medžiaga, nes tai ne jūsų autorystė. Tai kad žodžiai ir sakiniai sudėlioti jūsų, dar nieko nereiškia...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas - geras pastebėjimas. :) Šiaip viską rašiau pati, išskyrus dvi vieteles, tad parašysiu, iš kur gavau informaciją. :) Ačiū už pastebėjimą. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilija, visi tavo straipsniai labai nuobodūs ir tokie "suaugėliški", tikiuosi supratai ką turiu omeny :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonimiškas, rašęs 2012 m. gegužė 19 d. 15:53, ne Vilijos straipsniai nuobodūs ir pernelyg „suaugėliški“, o galbūt jūs šiek tiek per mažai subrendęs ;) mažoji publicistė :D pakankamai neblogas straipsnis, tik galbūt kai kuriose vietose orientuotas tik į „normaliose“ šeimose gyvenančius paauglius. Ko gero yra ir tokių, kurie neturi mylinčios šeimos ar šiltu namų ir pan.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nesuprantu tų žmonių kurie žudosi, aš mąstau taip:
    Jei nutiko kas nors bloga, ar didelės problemos, tiesiog viską apmąstau, pabūnu viena,galų gale pasiklausau muzikos ir viskas tiesiog savaime išsisprendžia, juk dėl vienos problemos neverta nutraukti viso gyvenimo...

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vilija, man labai patiko tavo straipsnis:) Šaunuolė:)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimas - iš dalies rašau įvairiom temom, ne tik rimtom. Galbūt dar nespėjau atsiskleisti. :) Idėja ta, jog rašau apie tai, kas mane domina ir noriu TD paversti ne tik mažų mergaičių puslapėliu, bet tinklaraščiu, kuriame būtų nebijoma kalbėti apie tai, kas ne taip pastebima. Vis gi jeigu straipsniai nuobodūs - nekantrauju taisytis, tik argumentuok kas nuobodu. Ačiū.

    Rebel - hm, mano klaida. :) Ačiū už nuomonę. :)

    Jusyzynute - taip, sutinku su tavim.

    Neringa - malonu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Labai geras straipsnis :) Tema pasirinkta tikrai taikliai.

    Prisimenu, kaip neseniai mūsų miesto laikraštyje šmėžavo straipsnis. Taip. Savižudybė. Mano mamos draugės sūnus nusižudė. Suprantu dėl ko jis tai padarė. Viskas buvo tik dėl to, kad jis nufilmavo vaizdo įrašą... Ir svarbiausia tai, kad jis neįkėlė jo į internetą, tai padarė jo draugas, o užsipuolė jį... Įsivaizduokit, kaip jį negražiai išvadino kaimynas, kaip kreipėsi į policiją, valdžią ir darė viską, kad tik būtu apkaltintas, nors tiesos nežinojo. Visa tai, jį pastūmėjo į savižudybę... Atsimenu, kaip jo motino skambino mano mamai ir kalbėjo apie tai... Žiauru. Visą dieną po to įvykio apie tai galvojau...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Puikus straipsnis. Tema pasirinkta labai taikliai ir yra svarbi dabartininėmis mūsų dienomis. Galbūt, žmogus, kuris nori atimti sau gyvybę, perskaityts šitą straipsnelį ir į gyvenimą pažvelgs visai kitomis akimis, akimis, kurios leis jam pamilti savo gyvybę, gyvenimą, kurį turime tik vieną. Mano nuomone, savižudybes kaltininkus atskleidei puikiai, įvardinai gyvenimo privalumus, kodėl verta gyventi. Smagu, kad jaunimas renkasi straipsnius ne tik apie lėlytes ar mėgstamiausias grupes, bet ir apie tai, kas aktualu, kas priverčia atsigręžti ir galbūt suvokti, kad savižudybė nieko nepakeis, nors žmogus kitaip mano. Tiesiog daugelis žmonių turėtų paprasčiausiai sugebėti įvertinti ką turi, šeimos, draugų duodamą džiaugsmą ir naudą ir t.t. Vilija, šaunuolė esi!!!! Like, like,like. Keliu nykštį į viršų. P.S. nekalusyk tų, kurie sako, kad reikia rašyti ne tokius rimtus straipsnius, su šiuo savo straipsniu galbūt kokiam žmogui leidai suprasti, kad mirtis - ne išeitis.:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Anonime - privertei vėl pasijausti kažkiek talentinga. :) Ačiū, ačiū, ačiū. Man labai svarbūs tokie žodžiai.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Puikus ir naudingas straipsnis : )
    Iš ties smagu, kai čia kuo toliau tuo daugiau straipsnių atsiranda rimtomis temomis. : )

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ištiesų rimta tema ir labai taikliai ją aprašei. Šaunuolė :)

    AtsakytiPanaikinti