Muzikinės įdomybės

 Kadangi domiuosi įvaria muzika - ne tik populiariąja ar pagrindiniais žanrais, nuspręndžiau pasidalinti pačiais įdomiausiais muzikos žanrais ir jų atšakomis. Muzika apie kuriuos rašysiu, smarkiai skiriasi nuo tos kurią girdime per radiją ir televiziją, tokios muzikos kūrinių veikiausiai nerasime nei vienos šalies Top šimtuke, bet jie yra savotiški ir įdomūs.

Ambientinė muzika

Šio žanro kūriniai  greičiausiai primena garso takelį iš siaubo filmo, negu muziką. Ambientinė muzika yra elektroninės muzikos rūšis be teksto, švelnių tembrų, svaigios melodijos. Joje naudojamas "Suround stereo" suteikia erdvės įspūdį. Šio žanro dainos dažniausiai būna labai panašios, pokyčiai jose vyksta labai lėtai, todėl atrodo, kad laikas sulėtėjo arba visai sustojo. Ambientinė muzika skirta poilsiui ir atsipalaidavimui, bet prieš miegą jos klausytis nepatariu - prisiklausius gali kankinti košmarai. Asmeniškai man ši muzika nepriimtina, bet kažkuo vis dėl to sudominanti.



Psychodelinė muzika

Psichodelinė muzika išsiskiria iš kitų žanrų kūrybiniu procesu - atlikėjai kuria muziką apsvaigę nuo narkotikų, dainomis bando perteikti  narkotikų sukeliamus jausmus. "Tai svaiginanti muzika, pasižyminti ilgais garsų srautais, nesuprantamais tekstais, dabartiniu metu ir elektroninias efektais." - taip šį žanrą apibūdina Vikipedija. Tokia muzika dažnai papildoma elektroniniais elementais, nesuprantamais garsais. Tokiuose kūriniuose teksto būna daug, bet jis nerišlus, nenuoseklus. Man ši muzika  nepatinka jau vien dėl fakto, kad ji buvo sukurta narkotikų pagalba.




Gerklinis mongolų dainavimas

Pirmą kartą išgirdus gerklinį dainavimą, man jis pasirodė be galo juokingas ir neįprastas -o pasirodo tai yra visiškai rimtas muzikinis stilius, paplitęs Azijoje, o ypač Sibire. Jis ypatingas tuo, kad atlikėjas vienu metu gali išgauti kelis skirtingų tonų garsus. Orui keliaujant iš plaučių per balso stygas, gerklę, lūpas, susidaręs garsas pradeda rezonuoti.Tokiose dainose dažniausiai būna 10 - 15 žodžių, arba tiesiog atsitiktiniai garsai o svarbiausia yra melodija. Šis dainavimo būdas yra itin neįprastas mūsų ausiai, tačiau gerklinis balsas yra gana sudėtingas ir jį išgauti mokėtų tikrai ne kiekvienas.


                                                                  Informacija - Vikipedija



3 Komentarai

  1. Labai, labai patiko straipsnis!! Įdomu buvo pasiklausyti tokio žanro muzikos :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Man žiauriai patiko straipsnis, bet pirmąją dainą klausytis buvo šiurpu...

    AtsakytiPanaikinti