Kas yra išankstinės nuostatos?

Sveikos!

Per savaitgalį nieko neparašiau, bet tikiuosi šiandien atsigriebti - šiandienos straipsniui pasirinkau temą apie išankstines nuostatas, nes dažnai man pačiai tenka su jomis susidurti ir manau kad tau dažnas reiškinys paauglių tarpe.

Išankstinės nuostatos - tai neigiami įsitikinimai savo, kito žmogaus, pasaulio atžvilgiu. Toks stereotipinis mąstymas dažnai apsunkina bendravimą - kartais vien pasižiūrėję į žmogų, susidarome prastą nuomonę apie jį, net nesivargindami susipažinti su juo ir įsitikinti ar ta nuomonė iš tiesų teisinga. Jei į reiškinius pažiūrėtume iš kito žmogaus pozicijos, būtų daug lengviau suprasti, kodėl jis elgiasi būtent taip,. kaip matome jį elgiantis. O juk mes taip dažnai teisiame žmones, nieko nežinodami apie juos.

Tai pailiustruosiu pasakojimu, paimtu iš Reader's digest:

" Viena moteris, grįždama į Pietų Afriką, po ilgos viešnagės Europoje, buvo priversta kurį laiką praleisti "Heathrow" oro uoste. Nusipirkusi puodelį kavos ir nedidelį saldainių pakelį. apsikrovusi lagaminais, ji nuslinko prie laisvo stalelio, ir jau buvo bepradedanti skaityti laikraštį, kai prie savo stalo išgirdo šiugždesį. Ji neteko žado, iš už savo laikraščio pamačiusi, kaip dailiai apsirengęs jaunuolis vaišinasi jos sausainiu. Triukšmo kelti nepanorusi, ji metė į jį piktą žvilgsnį, bet pasilenkusi pati irgi pasiėmė sausainį. Praslinko minutė, kita. Vėl sučežėjo, ir jaunuolis pasiėmė dar vieną.
Kai pakelyje beliko tik vienas sausainis, ji vis dar tylėjo ir nieko nesakė, nors virte virė pykčiu. Tuomet jaunuolis perlaužė sausainį perpus, vieną puselę pastūmė jai, suvalgė savąją ir nuėjo.
Ji vis dar širdo ir tada, kai einant į lėktuvą, buvo paprašyta pateikti bilietą. Įsivaizduokite, kaip ji sumišo, kai atsidariusi rankinuką pamatė savo sausainių pakelį. Ji valgė svetimus."

Įsivaizduokite, koks moters požiūris į vaikiną buvo pradžioje - "Koks nemandagus, netašytas jaunuolis!"
Ir jos jausmus po to - "Kokia gėda! Jis toks malonus, net paskutinį sausainį, ir tą pasidalino su manimi..."

Taigi, kartais prireikia tik vieno įvykio, kad požiūris į žmogų apsiverstų aukštyn kojomis Iš tiesų įmanoma pakeisti nuomonę net apie labiausiai nemėgstamą žmogų, tereikia duoti jam progą - šansą ištaisyti požiūrį į jį.

Kaip išvengti išankstinių nuostatų?

Stenkis susidaryti savo nuomonę apie žmogų. Niekada netikėk kitų kalbomis apie jį, pats tuo neįsitikinęs. Aklai tikėti apkalbomis yra absurdiška. Nevertink žmogaus pagal situacijas. Vien dėl to, kad žmogus pasielgė vienaip, dar nereiškia, kad kitomis aplinkybėmis jis nepasielgs kitaip.

Kas yra išankstinės nuostatos apie save?

Kiekvienas žmogus turi įsitikinimų apie save, tiek teigiamų, tiek neigiamų. Išankstinės nuostatos apie save dažniausiai remiasi žodžiais "Aš nesugebėsiu", "Aš neišdrįsčiau". Požiūrį į save pakeisti sunkiausia - juk žmogus save pažįsta geriausiai, ir dažniausiai gerai žino savo baimes ir galimybių ribas.
Dažniausiai neigiami įsitikinimai apie save kyla iš praeities - "Jeigu tai man jau kartą nepavyko, nepavyks ir šįkart" jeigu kartą nepavyko, priimk tai kaip patirtį, padėsiančią nekartoti tos pačios klaidos - kitą kartą pavyk geriau. Nenusiteik neigiamai - juk pati žinai, jei kasdien sau kartosi kad kažko negali padaryti - tikriausiai taip ir bus.

"Savo gyvenime nieko nepasieksiu. Aš niekam tikusi"
"Tikrai nelankysiu dailės būrelio, aš juk nemoku piešti"
"Geriau net nebandysiu užkalbinti to vaikino, tik apsijuoksiu"
"Aš nesugebėsiu gauti gero pažymio iš matematikos kontrolinio, neverta net stengtis."

Tokius teiginius dažnai sau kartojame kiekvienas. Bet dabar peržvelk panašius, pasakytus garsių žmonių:

"Žmogus niekad nepasieks mėnulio, kad ir kokio dideli būtų ateities mokslo laimėjimai"
Daktaras Li De Forestas, telegrafo išradėjas, 1967 m.

"Tabako vartojimas daugeliui žmonių yra naudingas dalykas"
Daktaras Janas Makdonaldas, 1969 m .

"Mums nepatinka jų skambesys. Gitaristų grupės netrukus išnyks"
Decca Roberts Apie "the Beatles" grupę. 1962 m.

"Vadinamasis telefonas turi per daug trūkumų, kad jį būtų galima laikyti komunikacine priemone. Jis nevertas dėmesio"
Vakarų Unijos Vidaus referendumas, 1876 m.

"Nėra jokio reikalo kiekvienam namie turėti kompiuterį"
Kenetas Olsenas, 1977 m.

"Televizijas niekada negalės išlaikyti iškovotos rinkos daugiau kaip šešis mėnesius. Žmonėms greitai pabos spoksoti į faneros dėžę."
Derilas Zenukas 20th Century FOX vadovas, 1946m.


Ką bendro turi tie du teiginių sąrašai? Antra, jie netikslūs arba neišbaigti, nors jų autoriai įsitikinę jų teisingumu.
Dabar stabtelk ir pamėgink atsakyti sau į tokį klausimą: Ar tavo išankstiniai nusistatymai apie tave patį tau trukdo ar padeda?

3 Komentarai

  1. Bravo! Labai geras straipsnelis :) Skiriesi nuo kitų rašytojų. Pirmiausia, kad nepuoli klausinėti kaip kas kur straipsnio gale. Visų antra, labai aiškus ir rišlus tekstas, priverstų susimąstyti, jeigu nebūčiau tokia pavargus :D Šaunuolė, 10/10 :)

    AtsakytiPanaikinti