Finišo tiesioji - sukaupk paskutines jėgas!

Finišo tiesioji - ką kiekvienas pagalvojame, kai išgirstame šį žodžių junginį? Bent jau mano smegenys pradeda galvoti, jog kalbama apie pabaigą... pabaigą, kuomet toji pabaiga ranka pasiekiama ir telieka sukaupti paskutines jėgas, kad kuo greičiau, geriau, kokybiškiau pasiektum tą finišo pabaigą... Tokių pabaigų yra tikrai daug - kalbant vien sporto varžybose, automobilių lenktynėse, galbūt netgi.... žaidimuose? Bet šiame straipsnyje aš pakalbėsiu apie kitokią finišo tiesiąją. Apie tiesiąją, su kuria kiekvienas mokinys susitinka gegužės mėnesį.

JAU BAIGIASI MOKSLO METAI???



Taip, kaip dauguma jau ir supratote - kalbėsiu apie mokyklinę finišo tiesiąją. Manyčiau ši tema yra tikrai aktuali dabartiniams mokiniams, kadangi gegužė jau baigia įpusėti, o kaip žinom, tai paskutinis normalus mokslo metų mėnuo. Tikriausiai yra tokių, kurie visus metus nieko neveikia, o dabar ir negali patikėti, kad jau baigiasi mokslo metai! Žinoma, tai būtų labai gerai, jei pažymių knygelėse metiniai pažymiai nebūtų neigiami... arba šiaip blogi pažymiai, kurie nesiderina prie kitų pažymių. Iš tiesų, jei visus metus nieko neveikei - nieko keisto, kad dabar šokai lyg gavusi per galvą - puiku, manyčiau dar spėsi. Liko beveik pilnas mėnesis, todėl jei labai pasistengsi, blogus pažymius įsitaisyti pavyks... o jei ir tokių neturi... Negi nesinori išlikti čempionu iki pabaigos? :)






PIRMAS ŽINGSNIS
SUSIFORMULUOK TIKSLĄ

Vienas iš pagrindinių dalykų, ką daryti, norint gerai baigti mokslo metus - atsirasti tikslą. Su tikslu visus visus darbus be išimčių yra daryti daug maloniau ir rezultatas gaunasi kelis kartus efektyvesnis! Pavyzdžiui, tavo pažymiai vien septynetukai ir tik aukštesni... Deja, įsikišo vienas vienišas fizikos šešetukas... Užsibrėžk tikslą - iki mokslo metų pabaigos darysiu viską, kad pastarasis dingtų iš mano šešėlio. Eisiu pas mokytoją, prašysiu papildomų užduočių, jas atliksiu, pamokoje dirbsiu labai atsakingai, įdėmiai klausysiu medžiagos ir atiduosiu visas jėgas. Būtų dar geriau, jei susitartum, t.y. padarytum sandėrį su tėvais - sakykim, jei tu baigi mokslo metus tik su septynetais ir aukštesniais pažymiais - jie tau nuperka tau patinkančią suknelę, batelius ar išleidžia kur nors linksmai atšvęsti vasaros pradžią. Griek į pagalbą visas įmanomas priemones - tėvus, drauges, mokytojus... Turėdama tikslą galėsi jo siekti, todėl išsikelk jį sau labai aiškų ir konkretų.


ANTRAS ŽINGSNIS
SUSIKONCENTRUOK


Norit pasiekti savo iškeltą tikslą, pirmiausia reikia suprasti jo svarbą ir galimą naudą. Jeigu jau spėjai pažadėti, kad visą likusį mokslo metų laiką skirsti tam vieninteliam pašaliečiui fizikos šešetui, taip ir daryk. Turi suvokti, jog norint pasiekti gerų rezultatų reiks atsisakyti kai kurių malonumų, bet nenusimink - jeigu tau pavyks pasiekti savo tikslą, galėsi ošti visą vasarą ir atsigriebti už visas praleistas gegužės dienas prie fizikos knygų! O dabar, kaip ir sakiau, iš paskutiniųjų stenkis pasiekti savo finišo tiesiąją kuo kokybiškiau ir geriau - viskas priklauso tik nuo tavęs ir tavo koncentracijos.


TREČIAS ŽINGSNIS
PLANUOK SAVO LAIKĄ

Gerų rezultatų tikrai nepajusi, jei tik ištisai kalsi, kalsi, mokysies tą patį ir tą patį... Taip, gal išmokusi visą fizikos vadovėlį tą šešetą išsitaisytum ir iki aštuoneto, bet labai labai svarbu neperlenkti lazdos ir planuoti savo laiką. Kas sakė, kad mokymosi ir laisvalaikio neįmanoma suderinti? Pavyzdžiui aš - mokslo metus baigsiu tik su dviems devynetukais (ir tai yra vilties, kad juos išsitaisysiu), bet taip pat daug laiko praleidžiu ir kitiems dalykams ir anaiptol, tikrai nesėdžiu prie knygų! Mano paslaptis - mokėjimas planuoti savo laiką. Duosiu pora draugiškų patarimų - niekada niekada niekada neik į lauką susitikti su draugais ar panašiai, kol namuose tavęs laukia namų darbai. Susiplanuok - grįžk iš mokyklos, papietauk, pailsėk - paskaityk knygą, TD blog'ą ar pabendrauk su šeima. Po kokio pusvalandžio, kuomet tavo smegenys bus pasiruošusios vėl priimti informaciją - sėsk prie knygų ir nesiblaškyk. Padaryk visus užduotus namų darbus, tik, kaip ir minėjau nepersistenk - pasidaryk trumputes pertraukėles, kad nuo per didelio kalimo neskaudėtų galva. Kuomet manai, kad tavo namų darbai ar kiti reikalai jau sutvarkyti - atsiduok savo laisvalaikiui. Išeik su draugėmis į kiemą, pažiūrėk įdomų filmą, pavedžiok šunį - daryk tai, ką veikdama tu jautiesi geriausiai ir gali pailsėti.

PABAIGA
NEPAMIRŠK PASILEPINTI

Jeigu tikrai nuoširdžiai sieksi savo tikslo, į jį sudėsi visas savo jėgas ir dalį laiko - pažadu, tau pavyks. Tereikia norėti. Svarbiausia norėti, turėti tikslą ir viską daryti dėl kažko - galbūt gero žodžio iš mokytojo, staigmenėlės iš tėvų ar.... dėl savęs. Juk šių dalykų, kurių išmokstame mokykloje mums tikrai gali prireikti, o tada tik su šypsena galėsi prisiminti, kaip paskutinį gegužės mėnesį stengeisi. :)

Pasiekusi savo tikslą nepamiršk pasilepinti - juk ateis vasara! O ko tik vasarą negalima daryti! Atnaujink savo garderobą, nusipirk seniai išsvajotą suknelę ar akinius, galbūt maudymuką - juk artėja maudymosi sezonas! Puikiai pasilinksmink paminėdama mokslo metų pabaigą - juk per metus nutiko tiek daug gero ir tiek blogo... Pamatysi - vasara padės pamirši visas fizikas ir pažymius, todėl sukaupk paskutines jėgas ir galbūt mano patarimų pagalba pasiek finišo tiesiąją!

* * *

Tai toks mano pirmasis RIMTAS straipsnis TD blog'e. :) Tikrai labai stengiausi ir jam užtrukau ne dešimt ir ne dvidešimt minučių, todėl tikrai norėčiau sulaukti komentarų - kas gerai, kas blogai? Ką keisti? :)

Ir taip pat komentaruose papasakokit, kaip sekasi mokytis paskutinį mokslo metų mėnesį. :) Kokiais pažymiais baigsime mokslo metus? Kokiais būdais mokotės, kai už lango saulytė šviečia ir į lauką kviečia?

Jeigu patiko šis straipsnis, tokių bus ir daugiau - ir apskritai, aš tokiomis temomis visada rašau. :) tad be galo laukiu jūsų komentarų - pagyrų arba pelnytos, argumentuotos kritikos.

Myliu,
Jūsų Vilija. ;}*

7 Komentarai

  1. Labai patiko.:) Rašai labai užkabinančiai, ir šiaip įdomu skaityti, kai straipsnis turi savo temą.:) Pati mokinuosi gan gerai, esu šešta šį trimestrą, o pas mus iš viso yra dvidešimt septyni vaikai, tad manyčiau, visai neblogai..:D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aš nebūčiau aš, jeigu nepasakyčiau, kad užtikau keletą stiliaus klaidelių. O šiaip man tie patarimai buvo žinomi. Iš knygų, vieno seminaro mokykloje.
    O mokslo metus pabaigsiu blogiau, nei pirmąjį pusmetį. Dabar mano galvą yra užkariavusi biologija - prieš kontrolinį reikės mokytis mokytis ir dar kartą mokytis, kad tas nelemtas aštuonetas "stebuklingai" pasikeltų iki devyneto. :D taip pat reikia sustiprinti anglų devynetą - vienas aštuonetas ar mažesnis pažymys ir mano pastangos nueis veltui.

    AtsakytiPanaikinti
  3. iš 13 dalykų turiu taisyti 6.:D:D:D nežinau kaip... geras oras taip nuo mokyklos ir namų darbų mane patraukė, kad šitas trimestras tikrai atrodo baisiausias mano mokymosi istorijoje.:D:D kad ir kaip noriu taisytis ir mokytis, bet atrodo išeinu pusvalandžiui į lauką su drauge, o grįžtu po 4 valandų. prie namų darbų noro prisėsti visiškai nebėra.;// stengsiuos baigti be penketų ir mažesnių pažymių, kai kitus 2 trimestrus baigiau be septynetų ir mažesnių..:D:D

    AtsakytiPanaikinti
  4. čia mane kaip tik prieš egzaminus panervyt sumislyjai ane? :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano antras pusmetis truputį blogesnis negu pirmas, nes dabar berots išeinu du ar vienas 8, o visi kiti 9 ir 10. Nesistebiu kodėl, juk pirmą vietą pas mane užima sportas :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Liuksinis straipsnis! Patiko! ^^ Šiaip mano pažymiai kol kas geri - šiame pusmetyje turiu vos tris 9-tus, visi likę - 10-tukai. ^^ Pavyko geriau nei praeitą pusmetį :D

    AtsakytiPanaikinti